Політика голого ентузіазму

Удев’яте  в Експоцентрі «Спортивний» Національного університету фізичної культури і спорту протягом чотирьох днів відбувався Міжнародний книжковий ярмарок «Книжковий світ-2006»,  відкритий у День української мови та писемності.

Серед організаторів – Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Українська виставкова компанія «Медвін», асоціація «Навчальна книга». Свято відбулося за підтримки Держкомітету телебачення та радіомовлення, Міністерства культури і туризму України, Київської міської адміністрації, Національної Спілки письменників України, Української бібліотечної асоціації та Асоціації українських письменників.

У двох величезних залах були стенди майже трьох сотень видавництв, що випускають дитячу та наукову літературу, класику, підручники, мистецькі  альбоми. Автограф-сесії, День дитячої книги, День фантастики,  виставка дитячих малюнків, презентації, круглі столи, прес-конференції, зокрема з нагоди заснування  громадської організації «Академія книги» тощо – все було, як має бути на поважному книжковому ярмарку. Видавці раді нагоді поповнити таким чином свої кошти для  реалізації наступних проектів, автори – зустрітися з читачами.  Усі, хто пов’язав життя з українською книжкою, працюють майже на голому ентузіазмі, не сподіваючись на комерційний успіх і підтримку держави у справі державної ваги. Бо, як зізнаються  навіть окремі  – совісні чиновники, з часу існування незалежної України в нас з’являється дедалі більше проблем, що стосуються духовної сфери. Що це за симптом такий? – риторичне запитання.

На цьому проблемному тлі – непересічна подія! Холдинг  і часопис  «Київська Русь»  в особі головного редактора журналу Дмитра Стуса вручив поважні премії «трьом літописцям сучасності». Призовий фонд «Нестора Літописця» – сорок тисяч гривень. У номінації на найкращу книжку останнього періоду претендентів було семеро. Журі визнало збірку новел Василя Портяка «У снігах» (видавництво «Факт») найдостойнішою. Приємно, що «Вечірка» свого часу надрукувала рецензію на  неї. У номінації на кращу публікацію в журналі «Київська Русь» теж була низка претендентів, серед яких відзнаку одержали Олесь Бережний (оповідання «Тузла. Дядя Вася і весло») та Маріянна Кіяновська (за цикл поезій «Діва і Єдиноріг»). У третій номінації серед тих, хто висвітлює літературне життя України,  перемогла Марина Фіалко – за цикл передач на радіо «ЕРА-ФМ». А спеціальну відзнаку головного редактора журналу «Київська Русь» отримав Ісаак Кушнір, автор книжок і педагог (про якого також писала «Вечірка»).

Що більше  громадської ініціативи, помноженої на підтримку мудрих меценатів, то держава змушена буде звернути увагу на становище книгодрукування та книгорозповсюдження в Україні. Інакше залишимося поза цивілізаційним бортом.  До речі, Президент України  нещодавно оголосив наступний рік Роком Книги в Україні. Але саме роком української книжки в Україні самі видавці були оголосили цей рік.