На «чорну раду» – без краваток

Президентська критика таки вплинула на активістів «Народного союзу «Наша Україна», і ті взялися за реформу партії. Але другий етап з’їзду НСНУ переломним не став. Хоча змін зазнали – і склад керівних органів, і статут, і деякі положення програми, та радикального оновлення не відбулося.

Сам почесний голова на збори цього разу не з’явився.  Відсутність рамок металодетекторів та посиленої охорони одразу дала всім зрозуміти: Віктор Ющенко не приїде.  Пізніше з’ясувалося, що він надав перевагу концерту Тото Кутуньо. До речі, послаблені заходи безпеки із організаторами зіграли злий жарт. Бо до приміщення з’їзду пробралося чимало небажаних гостей.  З’явилися навіть чутки, що вони потрапили до зали за підробними журналістськими посвідченнями. І навіть спробували голосувати фальшивими мандатними картками, але лічильна комісія їх виявила.

Одразу ж розгорілася палка дискусія щодо оцінки діяльності керівництва партії. Романові Безсмертному, який звітував про здобутки та провали партії, довелося непереливки. За його словами, це і була та «серйозна розмова», на якій наполягав Віктор Ющенко. На думку Безсмертного, «помаранчевий» блок програв вибори, бо «не дотримувався стилю», а також через черги на виборчих дільницях та незадовільну роботу штабів. Лідери «Нашої України» не їздили регіонами. Крім того, їх дуже критикували потенційні парламентські партнери (натяк на БЮТ). Згадав Роман Петрович, як НСНУ зрадили спочатку соціалісти, а потім і регіонали.

Найбільші овації в залі викликав виступ Юрія Луценка, якого запросили як гостя. Міністра внутрішніх справ недавно сватали на пост нового голови «Нашої України», але він відмовився вступати до партії – законодавство забороняє. Натомість закликав усі сили Майдану до консолідації. Луценко пропонує відкинути партійне еґо й припинити інтриги, адже нема самодостатніх партій. А навесні, коли «набубнявіють бруньки», скликати опозиційні збори й народним голосуванням обрати нове керівництво. Він не виключив, що в цій ситуації очолить новий блок.

– Ми завжди перемагали не в залах, не  в офісах, не в підкилимних інтригах, ми перемагали, коли йшли до людей, – зауважив міністр. – Вожді й вождики не готові до такого об’єднання, тому треба скористатися традиційним українським методом «чорної ради».

Безсмертному Луценко порадив скинути краватку, сісти у партійний вагончик і йти в народ. На це голова політради НСНУ відповів: «Ми вміємо без краваток творити революцію, але не вміємо носити краватки і працювати в кабінетах. Новим лідером «Нашої України» багато хто бачив Миколу Катеринчука, який започаткував внутрішньопартійну дискусію і сформував «демократичну платформу». У нього чимало прихильників, але з’їзд не має права обирати голову політради. Була спроба внести зміни до статуту, аби дозволити ці вибори, проте пропозиція не набрала потрібних голосів двох третин делегатів.
У залі здійнявся галас, почалися чвари, чулося «Геть!» і «Ганьба!», лозунги Майдану. Через такий кураж не вдалося навіть провести рішення про перейменування НСНУ в просто «Нашу Україну». Врешті-решт довелося скликати екстрену погоджувальну раду. А тим часом з’їзд тривав уже десять годин. Почали лунати заклики оголосити чергову перерву – ще  на тиждень.

Зрештою вирішили обирати нову політраду. Але очікуваної ротації не відбулося: її склад просто збільшили, залишивши всіх попередніх членів-двійочників. Рада й обере нового голову на засіданні в четвер.

Рішенням з’їзду також внесли низку змін до програми, враховуючи останні зміни політичної ситуації в Україні. Делегати підтвердили опозиційність партії й звернулися до інших «помаранчевих» сил із закликом до єднання. А ще вирішили переглянути політреформу, щоб вдосконалити її. Бо, як зазначив Роман Безсмертний, забравши авторитарні повноваження у президента, вона сконцентрувала їх «у іншому місці».

Консолідація сил Майдану, як і радив Юрій Луценко, має відбутися навесні. Тоді ж сформують нові керівні органи НСНУ. Можливо, на цей раз обиратимуть їх усі члени партії з допомогою механізму «праймеріз» – внутрішньопартійних виборів. У всілякому разі ніхто на з’їзді не приховував, що новообрана політрада є тимчасовою.