Тарифи тимчасово у відставці

Міністерство юстиції не зареєструвало розпорядження Київської міської державної адміністрації про підвищення з 1 грудня 2006 року тарифів на житлово-комунальні послуги через невчасну подачу їх на реєстрацію до Мін’юсту.

Департамент державної реєстрації нормативних актів Міністерства юстиції лише із засобів масової інформації дізнався про те, що КМДА ухвалила розпорядження від 30 жовтня 2006 року: №1574 «Про впорядкування розмірів квартирної плати за утримання будинків та прибудинкових територій»; №1575 «Про затвердження тарифів на теплову енергію»; №1576 «Про погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання води і водовідведення холодної та гарячої води»; №1577 «Про встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води».

Через невчасну реєстрацію

У повідомленні прес-служби Мін’юсту зокрема зазначається: «Як визначено постановою Кабінету Міністрів від 28 грудня 1992 року «Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади», нормативно-правовий акт має подаватися на державну реєстрацію у п’ятиденний строк після його ухвалення. У цій же постанові йдеться про недопущення випадків виконання нормативно-правових актів, які не пройшли державної реєстрації в установленому законодавством порядку. Департамент держреєстрації Мін’юсту України нагадує, що згідно з нормами законодавства, при направленні акта на виконання посилання на дату і номер його державної реєстрації є обов’язковим. Незареєстрований нормативно-правовий акт вважається таким, що не набрав чинності, і не може бути застосований.

Водночас на селекторній нараді, присвяченій початку опалювального сезону, віце-прем’єр-міністр, міністр будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства Володимир Рибак повідомив, що Кабмін перевіряє обґрунтованість підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. За його словами, працює спеціальна міжвідомча комісія, яка здійснює перевірку в Києві і кількох областях. Комісія мала повідомити про результати своєї роботи 13 листопада, після чого це питання аналізуватимуть на засіданні уряду.

Істотного зниженння все одно не буде

Столична держадміністрація виключає можливість істотного зниження тарифів на житлово-комунальні послуги в Києві після перевірки Кабінетом Міністрів обґрунтованості їх підвищення. Про це заявив перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. За його словами, Кабмін стурбований тим, що підвищення тарифів на загальнодержавному рівні негативно вплине на економічні показники з погляду інфляції.

– Усі повинні зрозуміти, що рівно стільки, на скільки будуть знижені тарифи за постановою Кабміну, потрібно з бюджету передбачати коштів на компенсацію, – зазначив пан Голубченко. – Київській міськдержадміністрації краще дотувати киянам оплату тарифів у вигляді субсидій, ніж виділяти гроші з міського бюджету на компенсацію збитків компаніям-виробникам житлокомунпослуг. Тому ми пропонуємо Київраді передбачити в міському бюджеті на 2007 рік 200-250 млн. грн. на субсидії. Прогнозована кількість киян, які звернуться за субсидіями, коливається від 80 тис. до 200 тис.