«Шахтар» отримав шанс

Після чотирнадцятого туру в національних перегонах розрив між основними фаворитами скоротився до чотирьох очок. Нічия лідера в львівському матчі примножила шанси чемпіона наздогнати його ще цього року. Хоча символічний титул осіннього флагмана гірники в динамівців уже не відберуть нізащо й за жодних умов.

«Динамо». Кияни виграли перше коло ще в домашній зустрічі з основним конкурентом. А в разі львівської перемоги вони ставали недосяжними й за підсумками всіх цьогорічних матчів. І були дуже близькими до мети. Гол Шацьких, віртуозно проведений  з «другого поверху» після вивіреної та зручної подачі Реброва ще в першому таймі, виявився логічним і закономірним. Однак розвинути успіху гості не змогли, а ближче до фіналу невиправдано вдалися до надобережного тактичного варіанту. Гра на утримання рахунку, що супроводжувалася агресивними атаками «Карпат» і постійним напруженням у володіннях Шовковського, спричинила низку невимушених помилок. Кобин без перешкод навісив з правого флангу. Динамівський голкіпер не дотягнувся до м’яча. І Батиста, вискочивши на подачу Сучкова з лівого кута площі воріт, ударом головою метрів з шести «розстріляв» уже залишену без нагляду ціль. Відтак «блакитно-білі» ще мають зіграти цьогоріч проти земляків-арсенальців і почати другоколові перегони листопадовими гостинами в Одесі.

«Шахтар». Чемпіон обіграв бронзового призера без жодних хвилювань і надзусиль. Обидва голи відбулися завдяки Жадсону. Спочатку він без супротиву промчав до воріт курсом лівого інсайда і надав змогу Бєлику спрямувати м’яча в сітку з близької відстані. А потім уже сам заробив і віртуозно реалізував штрафний, закрутивши «шкіряного» в ближню «дев’ятку» метрів з вісімнадцяти. Решту ігрового часу команди просто догравали нудний матч, знущаючись і над собою, і над уболівальниками. Що промовисто засвідчили й цифри: удари по воротах – лише 6:4, кутові – 1:4. Такого безпорадного «Чорноморця» цього століття ми ще не бачили. Але й такого байдужого «Шахтаря» – також. Чим пояснити це, мають з’ясувати фахівці та «батьки» нашого футболу. А от щодо безпрецедентного рішення донецьких керманичів визнати найкращим гравцем зустрічі Жадсона, вилученого з поля за брутальний удар опонента рукою в лице, висловимося й самі. Таким робом грубіян отримав індульгенцію за зло в присутності тисяч юних футболістів. Відтепер вони знатимуть, що призи вручають не лише за чесну гру і спортивне благородство, а й за хамство на полі. А сам Жадсон, підтриманий «старшими товаришами», наступного разу без жодного сумніву зможе бити і суддю, і президента федерації.