Квіти чекатимуть весни

Як відомо, у столичних зеленбудівців найбільше клопотів весною, коли настає час причепурити місто, коли його залишать сніги. Виявляється, вистачає роботи й нинішньої осінньої пори: треба підготувати декоративні насадження до зимівлі, зберегти їх до весни.

Ми запитали генерального директора «Київзеленбуду» Петра Яворовського: «Де зимуватимуть київські квіти?».

– Як правило, декоративні рослини у нас зимують у ґрунті, – розповів Петро Петрович. – Викопуємо лише ті, що бояться морозів, а інших намагаємося висаджувати якомога менше. Скажімо, в оранжереї зимує південне дерево сумах, яке ми виставляємо на Михайлівській площі у дерев’яних бочках. А троянди не викопуємо, лише утеплюємо. Навесні промерзлі пагони обрізаємо до живої деревини – і троянди чудово почуваються. Що стосується інших квітів, то добираємо такі багаторічні рослини, які морозів не бояться. Однорічні ж висіваються насінням або розсадою, що вирощуємо у власних теплицях. Підготовчі роботи ведуться цілорічно, але найбільш інтенсивними вони будуть на початку лютого.

– Які плани на наступний рік?

– Цього року в столиці було висаджено 14 мільйонів квітів. Завдяки наполегливим зусиллям міської держадміністрації до роботи було залучено і рекламодавців, і власників СТО, АЗС тощо, яким було запропоновано озеленювати свої території. Наступного року плануємо висадити не менш як 15 мільйонів квітів.

– У місті йде наступ на зелені насадження. Чи можна уникнути цього?

– На сьогодні переважна більшість зелених насаджень у столиці не має в натурі винесених меж. Через це на нашу територію може «залізти» кіоск, кафе – і доводиться з’ясовувати стосунки. Тому ми підготували розпорядження «Про заходи щодо впорядкування використання земельних ділянок зелених насаджень загального користування», яке голова КМДА підписав. Воно спрямоване на те, щоб упродовж 2-3 років Головне управління земельних ресурсів чітко обмежило наші парки, сквери і бульвари. Якби, скажімо, було визначено межі Маріїнського парку, про той злополучний будинок на вулиці Грушевського, 9-б й розмов не було. Але ж нині подібна ситуація може повторитися в будь-якому районі міста. Тим більше за такого дефіциту земельних ділянок. Тож розпорядження дасть змогу уникати подібних ситуацій.