Польща проти Німеччини

Причиною міжнародного непорозуміння стала публікація німецького журналіста Петера Кьольнера під назвою «Нова польська картопля. Злодюжки, які хочуть заволодіти світом» у газеті Tageszeitung. Фейлетон містить іронічну критику поведінки президента Польщі Лєха Качинcького.

Автор написав, що коли глава польської держави вперше завітав до Німеччини з візитом, то поводився дуже зверхньо і гордовито, а до того взагалі говорив, «що знає Німеччину лише за умивальником у туалеті Франкфуртського аеропорту». Такими  словами  президент Польщі, на думку Петера Кьольнера, продемонстрував свою байдужість і зневагу до сусідньої країни.

Лєх Качинський розцінив статтю не тільки як особисту образу, а й як ляпас усім полякам і гідності польського народу. Публікація викликала в державі хвилю обурення. Президент Польщі почав вимагати термінового вибачення не тільки від редакції газети, а й від німецького уряду. Влада Німеччини заявила, що «думка окремого журналіста не впливає на думку всієї держави, а тому не має ніякого значення, тим паче міжнародного».

У той час, коли в Польщі масове обурення не минало, Tageszeitung опублікувала ще одну статтю, в якій зазначила, що образа президента є смішною, бо поляки просто не зрозуміли іронії, і взагалі ставлення польського президента до всього, що виходить за межі польськості, є дуже упередженим.

Про те, що «картопляний скандал» не вгамувався, свідчить відмова Лєха Качинського з’явитися на Веймарському саміті в Німеччині, яку він, утім, мотивував поганим самопочуттям. Польські ЗМІ переконані: президент не поїхав саме через неприпустимі, на його думку, статті, і він усе ще чекає на реакцію з боку німецького уряду.