100 днів під мікроскопом

Завтра Кабінет Міністрів святкує перший ювілей. За цей час важко об’єктивно оцінити його дії. Для адекватного аналізу потрібно щонайменше ще два-три місяці. Проте вже нині представники влади й опозиції висловлюють думки про уряд – від хвалебних од до радикальної критики.

Віктор Янукович не збирається відзначати цю дату. «Свята як такого не буде, – наголосив глава уряду. – Нам багато ще треба зробити, щоб святкувати».
Основним здобутком Віктор Федорович вважає досягнення газових домовленостей із Росією. Серед інших успіхів називає здешевлення бензину, стабілізацію економічної ситуації та скорочення дефіциту бюджету-2006. Він упевнений, що вдалося стабілізувати відносини з Росією і товарообіг між двома державами зростає.

Коаліціянти знову звинувачують попередників. Зокрема, перший віце-прем’єр Микола Азаров вважає, що спадщину двох попередніх урядів удасться виправити лише за півтора року.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз та міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов головним досягненням називають внесення до парламенту у встановлені законодавством строки проекту бюджету на наступний рік. Спікер також задоволений злагодженою й конструктивною співпрацею уряду й Верховної Ради.

А от у Віктора Ющенка не дуже добрі стосунки із Кабміном, що, звісно, йому не до вподоби. Відносини уряду й Секретаріату Президента, за його словами,  не роблять честі ані прем’єру, ані главі держави. Крім того, у Віктора Андрійовича ціла низка серйозних зауважень до курсу нової влади.

– Я не скажу, що є свідком того, що ця політика демонструє глибоку послідовність з тим, що було зроблено за останні півтора року, – зауважив президент. – Я не можу бути задоволений по деяких напрямках у сфері внутрішньої політики, я не можу бути задоволений деякими акцентами, які ставить уряд у зовнішній політиці.

Особливо турбує главу держави скорочення соціальних виплат в бюджеті: за його словами, це «скоріше філософія уряду, аніж нестача коштів». Не до душі президенту й порядок ручного розподілу бюджетних коштів, що створює непрозору модель управління фінансами держави. На думку глави держави, ухвалення бюджету з гідним рівнем соціального захисту – один із найважливіших тестів для Кабінету Міністрів.

Друге випробування для уряду – дотримання європейського зовнішньополітичного курсу. Вже до кінця року Україна має бути готовою до вступу в СОТ.
Незадоволена й опозиція. В офіційній заяві представники блоку «Наша Україна» закликають членів «економічно непрофесійного та непослідовного уряду Віктора Януковича» подати у відставку, аби надалі не погіршувати рівень життя українців. Лозунг «поліпшити життя вже сьогодні» не справдився.

Нашоукраїнці незадоволені подорожчанням комунальних послуг, відшкодуванням ПДВ «по-азаровськи», відновленням вільних економічних зон тощо.
Екс-міністр фінансів, лідер ПРП Віктор Пинзеник занепокоєний інфляційними процесами. Лише в жовтні ціни виросли на 2,6% і рівень інфляції за десять місяців склав 12,7 відсотка, тоді як торік цей показник становив 9,5 процента. До кінця року, за прогнозом пана Пинзеника, ціни виростуть аж на 14%. Разом із цим доходи населення збільшуються не так швидко: у наступному році вони зростуть максимум на 2,7%.

Та й хвалена ціна на газ у 130 доларів викликає низку запитань з боку економістів. Директор енергетичних програм Центру імені О. Разумкова Володимир Саприкін упевнений, що, наприклад, хімічна промисловість стане нерентабельною в 2007 році. Адже з урахуванням витрат на транспортування Україною підприємства платитимуть за блакитне паливо 195 доларів.

Що ж, доживемо до весни – побачимо.