Таке от дозвілля

Майже всі центральні газети (серед них україномовні) надрукували рекламу про те, що в країні вперше відкрито всеукраїнський книжковий «Клуб сімейного дозвілля». Справді, дуже вигідно за якихось вісім гривень придбати три книги… У сучасних умовах та при нинішніх цінах це майже безплатно. Та ще й у подарунок отримати дві чудові чашки… Чому б не спробувати?

Для початку переглянемо, що ж нам пропонують у цій рекламі, загалом тридцять шість книг.

А що ж вибрати? Чи є тут класична і сучасна література варта уваги? Виявляється, є. Класика представлена двома книгами Льва Толстого. Серед інших назв звернув увагу на книгу А.Моруа «Листи незнайомці» й «Мистецтво говорити».

Але скільки не шукав, не міг знайти жодної книги українською мовою. А судячи з реклами, всі вони видані в Харкові. Хіба ж Харків російське місто? Хіба не був він колись столицею України? Хіба не тут зароджувалася колись молода українська література? Втім, ці запитання більш риторичні, а ми знову повернемося до тих книг, з якими нам пропонують проводити дозвілля. Не називатиму авторів, пройдуся лишень по назвах: «Виграш-смерть», «Естафета смерті» «Смерть на кораблі», «Дволика смерть», «Смерть відкидає тінь…» Жах! А ще ж є для змістовного дозвілля «Квитки на той світ», які вам пропонують «Кривавою правою рукою». А якщо це не влаштує, то придбайте «Отруєну стрілу» чи «Мертву яхту»… Гурмани-некрофіли  можуть відпочити у товаристві «Маніяка» – книги, що висвітлює криваві діяння мафіозних кланів.

Боже мій! І все це подається під соусом, що називається «Чудовий подарунок для вас та вашої сім’ї!» Хіба мало нам пропонують такої телемакулатури? Невже на полицях не вистачає цих «чудових подарунків» у вигляді примітивного отруєного чтива.

Тим часом майже неможливо знайти видання української класики, не кажучи вже про твори сучасних авторів. Що ж, поки що на першому плані у видавничій справі зиск. А здоровий глузд, виховна роль художньої літератури? Про що ви кажете? Що це таке?

А поки більшість потенційних читачів розбереться, що їм пропонують у блискучих обкладинках-обгортках, «всеукраїнський клуб сімейного дозвілля» і далі зросійщує Україну, працює на деградацію її населення. Страшно…

Федір Шевчук, м. Бершадь Вінницької області