Майстер-клас Казанови

Коли я натрапила на сайт www. sumo.kiev.ua, то подумала, що то якась спілка україн-ської молоді. Десь так воно і є. Бо хлопці, з котрими потім зустрілася для розмови, є київською українською молоддю, яка... навчає інших хлопців спокушати дівчат. Окрім журналістського інтересу, приводом для зустрічі з «сумівцями-спокусниками» було й те, що маю дочку та сина. Тож сприймала почуте  і під  цим кутом зору.

Хлопці виявилися напрочуд симпатичними, інтелігентними. Без жодних замашок а ля супермени та ловеласи. Те, чим вони займаються у вільний від основної роботи час, – своєрідне хобі. Вони навчають хлопців підвищувати свою самооцінку, позитивно сприймати світ. І,  зокрема, не губитися перед дівчатами.

А я наївно гадала, що статеві комплекси відійшли з моїм поколінням! А далі вже пішла хвацька молодь, проблеми якої – тільки в одному: як найшвидше розбагатіти. Звичайно, я згущую і примітивізую. Андрій, Сашко, Віталій та Сергій (перші два – тренери, а останні двоє – їхні помічники) цікаво розповіли про сучасних хлопців. Незважаючи на позірну розкутість, вони часто мають занижену самооцінку.  А це може бути причиною вживання алкоголю та наркотиків. Якщо так – то краще навчитися, як поважати себе!

«Сумівці» проводять цикл занять із  бажаючими. Їх стає дедалі більше. Кожен із тренерів  мав свого часу подібні проблеми. Але почали працювати над собою. В основі тренінгів лежить простий принцип: сам подолав комплекси, став успішним – навчи іншого. Кожного, хто приходить на заняття, попереджають: їхні позитивні зміни можуть не сподобатися старим друзям-приятелям. Мовляв, був такий, як усі, а тепер – не впізнати. Якраз це і є ознакою того, що  «процес пішов».

Усе допитувалася в хлопців: чи не здається їм, що спокушання дівчат – усе-таки гріх? Якщо дивитися на це з позиції християнства. Їхня відповідь: деякі постулати  потенційно вадять здоров’ю. Зокрема, статева стриманість молоді. Не йдеться про крайнощі. «Сумівці» не закликають до розгулу абощо. Кожна дівчина чи хлопець мають право на вибір. Вони мають розрізняти чужі бажання і власні. Але навчити  психології успіху та основам грамотного сексу  –  обов’язок тренерів. У школі такого не вчать! А «наука» вулиці часто-густо викривлена.

Дивлюся на ситуацію очима сина. З одного боку, непогано навчитися бути впевненим і цінувати життя. Це стосується ставлення до дівчат. І до будь-яких ситуацій у житейському морі. Настанова на успіх, позитивна налаштованість, обізнаність щодо сексуальної культури – чим погано? Статистика свідчить: тисячі родин розлучаються саме через незнання елементарних речей. Через непорозуміння з дружиною, зокрема у ліжку, чоловік може стати або агресивним, або заливати горілкою власні комплекси. Кого таке влаштовує? До речі, про подібні причини насильства чоловіків проти жінок розповідали працівники притулків для потерпілих.

Мені б хотілося, аби син знав: за будь-яким його бажанням стоїть відповідальність – не чинити того, чого не хотів би зазнати сам від когось. Ніхто не хотів би, аби ним маніпулювали, використовували як об’єкт своїх примх. Кожен із нас має бути грамотним щодо психологічного впливу та захисту від нього.

Щодо доньки. Чи я не зацікавлена, аби вона зустріла гарного хлопця, який невимушено спілкується (мені важливо, щоб рідною мовою)? Аби цей потенційний друг дочки не призвів її до ситуацій, у яких вона почувалася б жертвою. До речі, «сумівці» думають над влаштуванням відповідних курсів і для дівчат.
Особисто для мене, «старомодної», секс – це не щось на кшталт випити склянку води. «Сумівці» мають інші погляди. Але ми дійшли згоди стосовно того, що  еротика – це не тільки «ліжко». Це – школа удосконалення особистості. «Завдання» еротики – не лише біологічна функція відтворення. Це – елемент особистісного зростання.  Еротика для  мене – радісна гра зі світом, у якому так багато випробувань і страждань. Але ж не хотілося перетворювати власне існування на суцільну муку! Еротика – це боротьба з понурістю. Запитала хлопців, чи не здається їм, що основна маса українських чоловіків легковажні або понурі. Ось що сказав на це тренер Андрій:

– Не погоджуємося, що українці понурі. Українці – класні й веселі! Особливо  після того, як потрапляють до «Сумо».

Шляхів самореалізації немало: професійна кар’єра, айкидо, бокс чи український «Спас». Усе це можна поєднувати. «Сумівці» пропонують хлопцям навчити їх стати «справжніми чоловіками» не лише в сенсі фізичному. (Скажу в дужках, що «справжніх чоловіків», як і «справжніх жінок», у природі не існує. Але це тема окремої статті).

Насамкінець – два моменти. «Сумо» розшифровується як «стопроцентный украинский метод обольщения». Така ось фішка. Між іншим, рідною мовою хлопці чудово спілкуються. І їм навіть під час «польових навчань» трапляються дівчата, для яких приємно, аби до них зверталися українською. До речі, в студентські часи  дуже просто можна було заволодіти моєю прихильністю. Варто було заговорити доброю літературною мовою! До знайомств на вулиці ставилася насторожено. Бо всі потенційні «кавалери» плели якісь банальності. Щоправда, одного разу один такий раптом сказав мені: «Вам часом не в бік Тихого океану»? Я аж рота роззявила від несподіванки...

Щодо ефекту Казанови  – тобто, чого він мав успіх у жінок і так легко зваблював їх – помічник тренера Віталій відповів:

– Казанова  ставився до кожної жінки як неповторної і всіляко це виявляв. Ось жінки й  мліли від уваги...

Ярина Кримська