Без порожньої пляшки не розберешся

Хто чим може, тим і заробляє. Спритні збирачі склотари мають зі свого бізнесу сякий-такий дохід.

З одного боку, навіть непогано, що є такі санітари у місті, а з іншого – вони своєю нахабністю вмить зіпсують настрій. Бо не раз була свідком, як мало не з рота виривають ще недопиту пляшку того ж пива в місцях відпочинку киян.

Не раз бачила, що із скверика, що неподалік мого дому, збирачі несли повні торби порожніх пляшок: дзвенять ними, що за кілометр чути. У бік вулиці Білоруської, де просто неба – прийомний пункт склотари.

Одного разу вирішила спробувати сама здати кілька півлітрових банок. Та приймальник пояснив:

– Таке не приймаємо.

– Тоді, може, хоч скажете, скільки коштує одна така баночка?

– Скажу, 2,5 копійки.

– А по чому ж приймаєте пляшки з-під пива, вина, горілки?

– Залежно від форми, 15-20 копійок.

Відступила вбік, коли за мить чую лайку:

– Ти знову обмахлював мене на 40 копійок. Учора не додав 25 – я промовчав, а сьогодні знахабнів остаточно, – обурювався літній чоловік.

Якщо одного обдурив на 25 копійок, а таких здавачів буває не один десяток за день, то увечері до своєї кишені покладе 5-10 гривень. Загалом, зарплатня приймальників залежить від кількості зібраної тари: скупив її на сто гривень, отримаєш від роботодавця 15 гривень. Що більше, то краще. Це мені пояснила Тетяна Олександрівна, яка також працює у такому пункті просто неба, але на Теремках. Вона приймала усе підряд, навіть браковані пляшки, які йдуть на склопереробку: зелені – по 2 коп. за штуку, білі – по 3 коп., а пляшки з-під шампанського по 1 коп. На весь робочий день їй привозять 120 ящиків.

Цінників тут також немає. За день Тетяна Олександрівна збирає від 2,5 до 4,5 тисячі пляшок. Найбільше тари здають у понеділок. Якому «пляшковому магнату» належить ця точка, вона не сказала, зауважила лиш, що увечері усі ящики везуть на базу.

Одну з них я розшукала, та спілкуватися зі мною там категорично відмовилися. Стратегічний об’єкт?..

Ще Тетяна Олександрівна розповіла, що пляшкові бізнесмени полюбовно поділили місто, так би мовити, на сфери діяльності, тому запеклої конкуренції між ними не існує.