Раніше встав – кіоск прибрав

Намагання столичних чиновників упорядкувати стихійні ринки та місця стихійної торгівлі спричинили конфлікт, полем бою якого став підземний перехід на площі Перемоги.

Суперечки загострилися вранці першого листопада. Напередодні уночі, за ініціативи керівництва Шевченківського району столиці, старі робочі місця було демонтовано, а замість них збудовано 15 сучасних кіосків та встановлено 13 ролетів. Однак з’ясувалося, що 2003 року переможцем тендера на переобладнання торговельних місць у цьому переході стало ТОВ «Комунальне господарче підприємство». Саме цей факт і послугував каталізатором конфлікту – керівництво приватного підприємства оголосило про свій намір звернутися до суду з позовом на дії Шевченківської РДА. Утім, як запевнила начальник юридичного відділу Шевченківської РДА Олександра Костенко, на сьогодні вона не має інформації про такі дії ТОВ «Комунальне господарче підприємство». За її словами, запрошення до участі у судових процесах надходить зазвичай протягом 3-5 днів.

Допоки ж фахівці вивчають юридичні аспекти конфлікту, ситуація на полі бою, тобто у переході, напружується. Учора вранці біля входу до нього з боку столичного цирку чергували два міліціонери. Поряд стояла вантажівка «КамАЗ», біля якої перебувало близько десяти робітників. Стверджують, що саме вони намагалися розпочати демонтаж новеньких кіосків та ролетів, але їм перешкодили підприємці.

– Дозволу на демонтаж у цих людей немає, – каже представник підприємства-підрядника, який назвався Олександром. – Реконструювали робочі місця у цьому переході фахівці саме нашого підприємства. Усі необхідні документи для цього є у райдержадміністрації. Інших нюансів проблеми я не знаю. Такі роботи ми виконували у переході на площі Льва Толстого і маємо замовлення на реконструкцію торговельних місць у переході на проспекті Перемоги поблизу магазину «Фуршет» на Нивках. Сьогодні сюди приїздив заступник голови Шевченківської райдержадміністрації Андрій Сидоров. Із його слів я зрозумів, що упорядкування торгівлі у цьому місці – вказівка від керівництва міста. Збудовані конструкції мають передати у комунальну власність.

Підприємці, які все ж сиділи біля свого краму й торгували, були не особливо балакучими. Утім, жінка, яка продавала квіти, запевнила, що нових продавців у переході  після реконструкції не з’явилося.

– Усе відбулося досить швидко, – каже вона. – Мені навіть не довелося квіти кудись переносити на час реконструкції. Увечері були одні торговельні місця, а вранці ми розпочали працювати на новеньких.

Здавалося, і намір у влади благородний, і підприємці, які працюють у переході, задоволені, й перехожим пройти стало зручніше. Однак, непокоїть той факт, що невідомо, наскільки законним було те упорядкування. Чи було рішення про анулювання результатів попереднього тендера, якщо його переможець не виконав умов, передбачених у договорі про реконструкцію й чи оголошувався новий тендер. Можливо, незрозумілі відповіді саме на ці запитання й стали причиною конфлікту.