Багаті кияни скоротять чергу

Після завершення інвентаризації квартирної черги у Києві зі списків вибуло 18643 сім’ї. Це ті родини, які, поліпшивши своє матеріальне становище, купили житло або взяли кредит на спорудження квартири, сім’ї, у яких змінився кількісний склад та ті, хто не зміг надати потрібні документи.

– Це близько 13 відсотків сімей, які перебували у загальній черзі, – каже заступник голови КМДА Ірена Кільчицька. – На сьогодні в черзі залишилися 128082 родини. Чверть з них згодні придбати житло за програмами «50 х 50» чи молодіжного кредитування. За нашими підрахунками, у зв’язку зі зменшенням черги, кияни, які мали б отримати житло через 10 років, одержать його через 3 роки. Ті, хто через 5 років мав вселитися в нове житло, – одержать квартиру найближчим часом.

Загалом київська влада планує 2006 року видати близько 2700 квартир. Ще стільки ж у наступному році. Однак чиновники упевнені, що з 2007-го квартирна черга в столиці швидше просуватиметься ще й через дію Закону України «Про соціальне житло». У ньому передбачено заборону на приватизацію подібної категорії помешкань. У разі ж поліпшення добробуту мешканців таких квартир їх виселятимуть.

Житло, що звільнилося, передаватиметься наступним по черзі. Щоправда, поки що до кінця не відпрацьовано механізм контролю за добробутом тих, хто одержав соціальні квартири. Утім,  зі набуттям чинності вищезгаданого закону столична влада матиме право вимагати від людей, які живуть у соціальних квартирах, довідки з місця роботи і медичні довідки, а також довідки з жеків. Невідомий і механізм відселення збагатілих киян.