«Тверда рука» мера у кишенях киян

Дмитро Андрієвський, голова фракції блоку «Наша Україна» Київської міської ради

Як казав герой відомого фільму «Білоруський вокзал», «поки тебе не візьмуть за горло або за гаманця – все стримуєшся, стримуєшся...» Останні дії міського голови Леоніда Черновецького взяли киян не лише за горло і за гаманця, а й за живе.

Рішення про більш ніж трикратне підвищення житлово-комунальних тарифів у столиці, практично одноосібно ухвалене Леонідом Черновецьким, – це вже не просто шокова терапія, це шок без терапії. І хтозна, які ще рішення зріють у надрах мерії…

Життєво необхідним стає жорсткий контроль за діями і рішеннями міського голови. Насамперед, з боку найвищого представницького органу столичної громади – Київської міської ради.

Адже є всі підстави вважати, що міська виконавча влада хоче перетворити Київраду на кишеньковий орган при державній міській адміністрації, який би раз на місяць покірно штампував рішення, підготовлені чиновниками КМДА.

Ми, члени фракції Блоку «Наша Україна», як і фракції БЮТ, фракції Блоку Віталія Кличка, переконані: Київрада повинна бути інструментом захисту інтересів киян та жорсткого контролю за діяльністю виконавчої влади. Саме цим і визначається спрямованість наших спільних дій.

Насамперед, ми разом боротимемося за скасування цілої низки розпоряджень Леоніда Черновецького: про нічим не обґрунтоване підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, про позбавлення киян мільярда гривень від продажу банку «Хрещатик» та тисяч гектарів дорогої столичної землі.

Ми не просто нагадаємо міському голові положення його передвиборної програми, у якій він обіцяв киянам взагалі не підвищувати тарифів. Кияни мають розуміти: всі лозунги на кшталт «багаті платитимуть за бідних» є дешевим популізмом. Щоправда, для самих мешканців столиці цей популізм буде дуже недешевим: із зростанням тарифів з їхніх кишень додатково викачуватимуть понад 2 млрд. грн., натомість на виплату субсидій піде лише 100 млн. грн. Як кажуть, відчуйте різницю!

Мабуть, недарма Л.Черновецький не надав жодних розрахунків на виправдання свого драконівського рішення. Адже елементарні калькуляції демонструють: багатим справді буде байдуже, зате бідні стануть жебраками, а середній клас Києва поповнить лави бідних.

Хто ж отримає ці шалені надприбутки? Відповідь відома – столичний монополіст «Київенергохолдинг». На відміну від комунальних підприємств, ця компанія є приватною власністю групи бізнесменів. А це означає, що гроші киян осядуть у приватних кишенях товстосумів. Можливо, з цим пов’язана різка зміна позицій міського голови та керівництва КМДА: від нищівної критики до повної підтримки сумнівної монопольної структури!

Але Леонід Черновецький прагне позбавити киян не лише грошей, а й установи, де їх можна зберігати – муніципального банку «Хрещатик», який поки що на 51% належить міській громаді. Прикриваючись незрозумілим для багатьох терміном «додаткова емісія акцій», міський голова готується до передачі контрольного пакета якимось невідомим «хорошим хлопцям». А киянам (за логікою мера, вони, очевидно, не такі «хороші») залишиться всього 23% акцій банку.

Не дивно, що на останній сесії Київради мер усіляко блокував пропозиції фракції Блоку «Наша Україна» щодо залишення у власності міста банку «Хрещатик». Між тим, вклавши сьогодні 150 млн. грн. (а ці гроші в міському бюджеті є), міська громада не лише збереже контроль над банком. У разі прийняття рішення про його приватизацію, місто отримає, за оцінками фахівців, не менше ніж 1 млрд. грн. Чому ж столичний голова, в недавньому минулому банкір, шалено опирається цим очевидним рішенням?

Натомість мер та його лобі у Київраді влаштували масштабний «дерибан» київської землі. Це – найдорожчий актив столичної громади, і киян аж ніяк не можуть влаштовувати непрозорі нічні посиденьки на Хелловін, на яких у приватні руки відпускалося по великій земельній ділянці щодві хвилини. Чи випадково у цей момент міська влада відключила пряму трансляцію сесії Київради по телеканалу «Київ»?

Спроби міської влади ухвалювати непрозорі рішення, «продавлюючи» їх через Київраду, набули загрозливих масштабів. Це не дивно, адже йдеться про широкомасштабні зазіхання на кошти і майно київської громади взагалі і кожного киянина зокрема.

Ми продовжуємо дотримуватися позиції, згідно з якою Київрада – не місце для політичних баталій. Нам байдуже, в яку політичну силу входять (і виходять) Леонід Черновецький, Олесь Довгий або ще хтось. Так само не є вирішальним для нас політичне забарвлення тих, хто готовий стати на сторожі інтересів киян. Тому «Наша Україна» разом із фракціями БЮТ та Блоку Віталія Кличка докладе всіх зусиль для консолідації депутатів Київради навколо захисту інтересів жителів української столиці.