Страхування від грипу коштує 100 гривень

Холодна пора року завжди асоціюється із застудою та грипом. От і нині почався наступ небезпечної недуги. Небезпечної передусім тим, що штами цього вірусу мінливі і тільки у спеціальних лабораторіях Всесвітньої організації охорони здоров’я можуть зробити достовірний прогноз щодо типу вірусу, який цього сезону найнебезпечніший. Що ж нам загрожує нинішньої зими? З цим запитанням ми звернулися до директора Українського центру грипу професора Аркадія Фролова.

– За даними 160 лабораторій світу цієї зими треба берегтися трьох вірусів: двох – типу А і одного – типу Б. Це за своєю генетичною структурою не нові збудники, а ті, які вже циркулювали кілька років тому. Виробники протигрипозної вакцини ввели саме цю грізну «трійцю» до своїх препаратів. Протигрипозні вакцини, на жаль, в Україні не виготовляються, але доставляються й офіційно зареєстровані препарати для щеплення із Франції, Голландії, Бельгії, Швейцарії і Росії.

Загострення гострих распіраторних вірусних захворювань спостерігається вже зараз. А от наступу грипу слід очікувати на початку грудня, найвищого епідемічного підйому – в січні.

Одразу потрібно наголосити, що все, що стосується вакцинації, актуальне вже сьогодні. Тобто щеплення потрібно робити, не відкладаючи. Адже на вироблення антитіл до вірусу грипу потрібно 2 – 3 місяці. Саме тому у виграші буде той, хто ще місяць тому зробив щеплення.

До речі, процедура із вакцинацією не складна. Потрібно звернутися до поліклініки за місцем проживання. Там є спеціальний кабінет вакцинації, а також адреси, у яких медичних закладах вашого району є ще такі ж кабінети. Саме там лікар може зробити щеплення вакциною, яка зберігається у медзакладі при відповідному температурному режимі та у належних умовах. Жоден лікар не візьметься зробити укол із ампули, яка невідомо де, як і скільки лежала.

Часто запитують, чи не шкодить щеплення дорослим, а особливо дітям до одного року? Звичайно, у кожному разі – це додаткове навантаження на організм. А тому є цілком конкретні застереження проти вакцинації. Якщо людина хвора або у неї загострилися хронічні недуги, якщо триває післяопераційний період, коли організм ослаблений, якщо виникає алергічна реакція на курячий білок, то, звісно, в цей період до щеплення варто не вдаватися. Хоча  вакцинація – єдиний специфічний метод захисту організму від грипу. Для немовлят до року ми рекомендуємо робити щеплення з 6-місячного віку і тільки в разі відсутності протипоказань.

Щеплення від грипу – це також не обов’язковий захід. Тому держава й не робить закупівель вакцини за кошти держбюджету. Вакцину здебільшого доводиться купувати самому. Торік її вартість коливалася від 30 до 60 гривень, цього року – в межах 100 гривень.

Не треба забувати і про неспецифічні засоби профілактики грипу. Це вже роками перевірений на ефективність інтерферон, оксолінова мазь, ехінацея пурпурова, елеутерокок. Лікарі також рекомендують для лікування такі ефективні препарати як імунал, амізон, озелтамівір. У період загострення вірусних захворювань особливо корисно вживати щодня посилену дозу вітаміну С. Скажімо, дітям рекомендується давати по 40 мг, а дорослим по 40 г. Особливо наголошуємо на тому, що профілактика грипу має бути завчасною, а не розпочинати її під час епідемії. І ще одне: якщо вже так сталося, що ви захворіли, не треба здійснювати трудового подвигу й ходити на роботу. Бо ви виснажуєте свій організм ще й заражаєте людей, які вас оточують у транспорті чи на роботі.