Диктант єдності

«Сьогодні – особливий день для кожного громадянина України, – сказала про сьогоднішнє свято Любов Мацько, голова журі Міжнародного конкурсу з української мови, академік Академії педагогічних наук. – Це День української писемності, української мови. Кожен із нас має відчувати за своїми плечима величезний материк культури, який розростається, починаючи від «Велесової книги», «Руської правди», «Слова о полку Ігоревім».

Можна сказати, що з цього і розпочався старт уже сьомого конкурсу з української мови, який організовує Міністерство освіти і науки України та Ліга українських меценатів за підтримки Міністерства культури і туризму.

З’ясувалося, що нині цей популярний серед школярів та студентів конкурс відбуватиметься без її основного засновника – Освітньої фундації Петра Яцика. Після завершення шостого конкурсу Надія Яцик заявила, що очолювана нею фундація знімає з себе відповідальність за конкурс і не заперечуватиме, коли й ім’я видатного мецената, її батька, буде знято з назви  Міжнародного мовного  турніру. Мотивація? Ускладнилися перерахунки коштів з Канади до України і ставлення  нашої держави до такого важливого заходу вельми прохолодне.

Отож, громадська організація – Ліга українських меценатів – зробила все можливе, аби конкурс не зірвався, а таки відбувся. Президент Ліги, генеральний  директор АТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» Володимир Загорій  узяв на себе всю фінансову відповідальність  за проведення конкурсу. Загальний  бюджет його становить 127 тисяч американських доларів. Понад три чверті з них – кошти, надані діаспорою. І сьогодні у таких непростих обставинах Міжнародний конкурс з української мови стартує на чернігівській землі. Щоразу це свято розпочиналося в різних куточках України – у Києві, Моринцях, Колодяжному, Львові, Запоріжжі, у Криму. І молодь знає про цей мовний турнір, перемога в якому вельми престижна і підтверджена відповідною грошовою нагородою. Міжнародний статус конкурсу – не вигадка: він відбувається у десяти колишніх республіках СРСР, а також у Канаді, США та Австралії.

З ініціативи Національної радіокомпанії України, Міністерства освіти і науки України та Ліги українських меценатів  сьогодні о 15-й годині 10 хвилин на Першому та Третьому каналах Українського радіо вшосте проводитиметься загальноукраїнський Диктант національної єдності. Так, мова об’єднує. Отож, пишімо диктант – творімо Державу рідного слова.