Шедеври повертаються в Україну

Чимало з тих, хто називав себе українцем, опинилися далеко від рідного дому й сконали на чужій землі. А їхня творча спадщина  там залишилася, хоча мала б бути надбанням, гордістю України.

З часом окремі шедеври повертаються в Україну, зокрема полотна художників. Їхній шлях пролягає часто через аукціони. Ось і незабаром аукціонний дім МакДугалл виставить на свої листопадові торги у Лондоні нову колекцію – близько 300 лотів. Це живопис та графіка XIX – XX cтоліть,  картини  художників-класиків Шишкіна, Маковського, Серебрякової, Сурикова, Труша, Журавльова, Маневича, Шагала, роботи майстрів авангарду – Богомазова, Анісфельда, а також унікальні плакати братів Стенбергів, колекція театральних програмок. Полотно Івана Шишкіна «Ліс» оцінено, приміром, 400 – 600 тисячами франків.

Без сумніву, зацікавлять колекціонерів роботи художників українського походження Сергія Шишка, Сергія Святославського, Карпа Трохименка, Тетяни Яблонської. Вишуканий пейзажист-лірик, народний художник України Сергій Шишко понад усе любив малювати Київ, види Дніпра із київських пагорбів, був зачарований осіннім містом. Сергій Святославський народився і жив на Куренівці, викладав живопис студентам, але з 1910 року почав сліпнути. Помер у злиднях і самотності в 30-і роки. Він виїжджав у Середню Азію, де малював пейзажі, залиті сонцем, розбиті дворики, ярмарки. Одна з його робіт середньоазійської тематики також виставляється на продаж.

Повертається в Україну згідно із заповітом автора архів художниа Олексія Гриценка, який був родом із Чернігівщини, а всесвітньо відомим став у Франції. На аукціон виставлено його картину «Фруктовий сад». Тетяна Яблонська, народна художниця України, лауреат Шевченківської премії, любила працювати у маленьких провінційних містечках. Одна з її картин присвячена Седніву Чернігівської області. Цілком можливо, що саме ця робота поповнить колекцію котрогось із наших співвітчизників.

Загалом для таких аукціонів характерне те, що національні шедеври, які були власністю європейської спільноти, повертаються на рідну землю. Десять  відсотків покупців на лондонських аукціонах – українці.