За парковку розплатимося мобільником

Евакуація неправильно припаркованих автомобілів щоденно збагачує київську казну на 30-35 тисяч гривень.

Столичні чиновники нині оскаржують  рішення Шевченківського районного суду про заборону використання такого методу впливу на закононеслухняних водіїв. Влада має намір відстоювати своє рішення усіма законними методами, адже, крім матеріального зиску, як ствержують фахівці, є й інші чинники на користь таких заходів. Зокрема, евакуація автомобілів порушників дозволяє значно поліпшити роботу громадського транспорту та зменшити кількість заторонебезпечних ситуацій. Останнє особливо актуальне у центральних районах міста.

– Евакуатори стали дієвим засобом, – стверджує заступник голови КМДА Ірена Кільчицька. – Особливо це стало помітним після марних намагань зняти з евакуації автомобілі з «особливими» номерними знаками. Наскільки я знаю, від оплати за евакуацію було звільнено лише одну людину – пенсіонера-інваліда, який пішов отримувати пенсію. Його автомобіль не був обладнаний спеціальним знаком, тож і був транспортований на спецмайданчик.

Водночас на столичних вулицях намагаються розв’язати й суміжну проблему – паркування та позбутися тих зловживань, що виникають у цій сфері.  Міське керівництво вже завершує інвентаризацію паркувальних місць та перевірки автостоянок. За попередніми висновками відомо кілька цікавих фактів. Зокрема, лише десять відсотків автостоянок на території міста мають необхідні для такої діяльності документи. Інше – інформація про кількість парковочних місць, що надходила з районів, занижено у 2-4 рази. Через подібні зловживання левова частка «паркувальних» грошей до міського бюджету не потрапляла. За словами експертів, йдеться про десятки мільйонів гривень.

– Ми не бачимо іншого ефективного способу упорядкування паркування, окрім уникнення при оплаті за ці послуги контакту з паркувальником-людиною, – веде далі пані Ірена. – Розглядався варіант з паркувальним автоматом. Утім, на думку фахівців, це достатньо незручно, адже потрібно мати при собі готівку необхідного номіналу або десь її розмінювати, кудись ті гроші вкидати. Окрім того, треба продумати й антивандальні заходи. Є найпривабливіша і найсучасніша пропозиція, що взагалі виключає готівку при розрахунках за парковку. Йдеться про оплату по мобільному телефону. Така технологія вже подекуди використовується за кордоном. Контролюючим елементом цієї технології є відеонагляд. Тож нині ми ведемо переговори з українськими мобільними операторами.