Саддама засудили до страти

Вищий трибунал Іраку визнав екс-президента країни Саддама Хусейна винним у злочинах проти людяності й засудив його до смертної кари через повішення.

Під час оголошення вироку Саддам Хусейн висловлював свій протест, вигукуючи «Аллах акбар» – «Бог – всемогутній» та «Нехай живе нація». Судова справа стосувалася  вбивства близько ста п’ятдесяти мусульман-шиїтів села Ед-Дуджейль у 1982 році.

За лічені хвилини до оголошення вироку Хусейн заявив через своїх адвокатів, що він готовий «померти з честю та без страху». На адресу американських військових Саддам сказав, що впродовж багатьох років проливатиметься їхня кров в Іраку, і це не можна буде порівняти з В’єтнамом.

Після оприлюднення вироку тисячі іракців ринули на вулиці міст. Шиїтські мешканці Багдада зустріли рішення трибуналу масовими гуляннями, прибічники ж колишнього президента погрожують помстою. Так, у рідному місті Хусейна Тікріті близько тисячі мусульман-суннітів вийшли на вулиці з протестом проти смертної кари. Відтак, експерти не виключають чергового розколу в іракському суспільстві та спалаху хвилі насилля в країні.

Іракський прем’єр-міністр Нурі аль Малікі закликав громадян зустріти вирок трибуналу спокійно та дисципліновано. Він висловив сподівання, що Саддам отримає належне покарання за скоєні злочини. Президент країни Джалал Талабані, який нині перебуває в Парижі, назвав процес справедливим.
Адвокати Саддама Хусейна оголосили про початок процедури оскарження. На це їм відведено чотири тижні. Якщо апеляційну скаргу відхилять, то обвинувачуваного стратять уже впродовж наступних тридцяти днів.

Захисники Саддама заявили, що смертний вирок «відчинить ворота пекла» для американського контингенту в Іраку. Крім того, вони переконані, що увесь судовий процес проводився під керівництвом американської влади, а вирок суду приурочений до виборів до Конгресу США.