П’ять мільярдів незапланованих гривень

За січень – вересень нинішнього року міській владі вдалося досягти збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, створити додаткові робочі місця, наростити обсяги промислового виробництва і роздрібного товарообігу, розширити мережу малих підприємств.

– До зведеного бюджету України зібрано 23585,7 мільйона гривень податків і зборів, – каже начальник Головного фінансового управління КМДА Віктор Падалка. – А бюджет Києва станом на 1 жовтня перевиконано більш ніж на 5 мільярдів гривень. Цього вдалося досягти за рахунок разових надходжень у липні – серпні податку з доходів фізичних осіб.

На  розширеному засіданні колегії КМДА було підбито й підсумки виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Києва за дев’ять місяців нинішнього року. Як запевняють столичні чиновники, за цей час близько 55 тисяч малозабезпечених киян за рахунок місцевих бюджетів, позабюджетних коштів та спонсорських внесків отримали майже 4 мільйони гривень фінансової допомоги.

– Безумовно, паралельно з активізацією інвестиційної та будівельної діяльності, а також всебічного розширення ринку товарів і послуг відбувалися й такі явища, що ставили під загрозу розвиток столиці, – зазначає в.о. заступника голови КМДА Денис Басс. – Так, через критичний рівень зношеності комунальної інженерної інфраструктури виникали небезпечні ситуації техногенного характеру. Згадайте той же розрив тепломереж на вулицях Старонаводницькій, Кіквідзе та Січневого повстання в Печерському районі чи витік аміаку внаслідок розриву труби на території АТ «Гермес» у Шевченківському районі. Тож зрозуміло, що наші зусилля було спрямовано насамперед на структурну перебудову економіки міста, а саме на впровадження енергозберігаючих технологій, стимулювання інноваційної діяльності, розвиток ринкової інфраструктури й поліпшення умов функціонування малого бізнесу, удосконалення транспортних комунікацій і рухомого складу транспорту. Наслідки не забарилися. Наприклад, завдяки реалізації комплексної програми енергозбереження було зекономлено близько 53 тисяч тонн умовного палива. За січень – вересень 2006 року промисловим комплексом вироблено продукції та надано послуг на 12,2 відсотка більше, ніж за відповідний період минулого року. А збільшення обсягу реалізованої продукції дало змогу додатково залучити до бюджетів усіх рівнів понад 700 мільйонів гривень.

Як констатують фахівці, серед числа нерозв’язаних міських  проблем залишається неврегульованість системи оренди нежитлових приміщень, що належать територіальній громаді. Надходження до міського бюджету від оренди таких приміщень значно нижчі від можливих. Ще одним невирішеним питанням залишаються дорожні затори.

Інф. «ВК»