Замість імперських гасел–«слава Україні!»

4 листопада, у день російського свята  національної єдності, шовіністично налаштована російська нацменшина запланувала провести  марш з імперськими гаслами та трикольоровими прапорами вулицями українських міст.

Якщо в Одесі, Харкові, Сімферополі та Севастополі «п’ята колона» провела свої акції безперешкодно, то в столиці вона наштовхнулась на рішучий опір українських патріотів.

Російські шовіністи, зібравшись на Бессарабці, планували пройти урочистою ходою Хрещатиком і покласти квіти до пам’ятника Богданові Хмельницькому, який, на їхню думку, об’єднав нашу націю з російською. Українці сприйняли це як образу.

Українські патріоти першими зайняли Бессарабку, тримаючи великий державний стяг. Відбулась обопільна сутичка. Працівники правохоронних органів затримали понад 10 осіб із різних таборів, одна людина зазнала поранення.

Даремно москвофіли сподівались осквернити головну вулицю столиці. Замість імперських гасел на Хрещатику лунало «Слава Україні!» Вийшовши через Прорізну та Володимирську вулицю на Софійську площу, українські націоналісти розпочали мітинг біля пам’ятника Богданові Хмельницькому. За таких обставин наблизитись до українського гетьмана шовіністично налаштовані росіяни не наважувалися. Коли мітинг закінчився і люди почали розходитись, кілька молодиків усе ж спробували прорватися до монумента. Це призвело до нової сутички та чергових затримань.

Скандально закінчились акції й для росіян. На території їхньої столиці міліція затримала 37 осіб.

День національної єдності росіяни  офіційно святкують лише вдруге.

За соціологічними опитуваннями, половина мешканців Росії не вважає цей день святом.