«Коханці» з Польщі

Колись польське кіно було знайоме українським глядачам більше, ніж власне. Нині часи змінилися, і лише у рамках такого масштабного кінофестивалю, як «Молодість», можна подивитися, як розвивається кінематограф у сусідів.

Стрічка «Коханці з Марони» демонструвалася у найзорянішій програмі «Молодості» – «Фестивалі фестивалів». Режисер картини Ізабелла Цивінська народилася у Львові, а у 1989 – 1991 роках була міністром культури Польщі. Цивінська довго працювала у театрі, на телебаченні, але повнометражну кінострічку зняла вперше. «Коханців з Марони» знято за твором відомого польського письменника Ярослава Івашкевича, який також народився в Україні.

«Я відкрив для себе цього письменника, коли скептично ставився до соцлітератури, – пригадує директор «Молодості» Андрій Халпахчі. – Але виявилося, що Івашкевич – на рівні Марселя Пруста, Івана Буніна. Це саме ті письменники, твори яких надзвичайно важко екранізувати. Наприклад, Лукіно Вісконті так і не наважився екранізувати Пруста».

«Івашкевич – не модний письменник, його фактично викреслено з польської культури, що, я вважаю, погано насамперед для неї, – розповідає пані Ізабелла. – Якось хотіла почитати його книжки, і не змогла їх купити».

Стрічка Ізабелли Цивінської розповідає про селище Марона, розташоване біля мальовничого озера. Із суспільних закладів там є тільки школа і будинок для людей, хворих на туберкульоз. Учитель із місцевої школи закохується в одну з пацієнток. Коли у розвиток подій втручається друг тієї пацієнтки, виникає незвичний любовний трикутник.

«Фільм не для мільйонів глядачів», – коментує режисер.

У «Коханцях з Марони» знялася донька пані Цивінської – Кароліна Грушка. Молода акторка стала зіркою в СНД після того, як зіграла у російському фільмі «Капітанська донька». Крім того, Кароліна Грушка знялася і в новому фільмі всесвітньо відомого режисера Девіда Лінча.

«Головне, аби актор відповідав режисерському задуму», – ділиться секретами майстерності пані Цивінська. Навіть кольорова гама її фільму особлива – важливо було зробити його далеким від голлівудських стандартів.

Планується, що «Коханці з Марони» з’являться незабаром і в українському прокаті. «Артхаусне кіно – частина тієї самої кіноіндустрії, куди зараховуємо і голлівудське, – каже пан Халпахчі. – Головне – правильно представляти артхаус в Україні».