Захисник дітей – гроза коаліції

Екс-міністр культури й туризму Ігор Ліховий ще мовчить. А його колега-юрист Роман Зварич уже шукає роботу. Каже: «Я відкритий до різних пропозицій».

Пан Зварич і надалі готовий присвятити себе передусім політиці й захистові прав дітей, 25 відсотків яких, за його словами, б’ють учителі. Є ще одна мрія у екс-міністра: очистити нотаріат від  квартирних аферистів, бо там «це явище дуже поширене». Щодня міністр отримував скарги на шахрайські дії нотаріусів з квартирами.

На ініційовану ним посаду дитячого омбудсмена сам екс-міністр не претендує. Представником же президента в парламенті замість Юрія Ключковського готовий стати, через що наперед співчуває антикризовій коаліції. А от співчуття від Віктора Януковича, висловленого у Верховній Раді, Зварич не потребує. Вважає, що сказане про когось часто говорить передусім про самого промовця. Мовляв, якщо мислити категоріями кар’єриста, то Янукович має рацію, а у політичному сенсі – ні. «Є політики, яким потрібна посада, аби бути політиком. А є політики, які для цього мають цілий набір інструментів», – пояснив Зварич. Зізнався, що «було дуже некомфортно» працювати в уряді Януковича, але міністр виконував усі доручення партії й президента, зокрема й підтримав перехід НСНУ в опозицію, коли коаліціанти «наплювали на Універсал».

Тримати «привідкритим віконце широкої коаліції, вибірково відправляючи міністрів у відставку», на думку Зварича, безперспективно. Бо «немає жодних шансів будь-якої співпраці». Втім, він  визнає, що з п’ятьох міністрів «не всі могли скласти» іспит на мужність. Попри це колишній головний юрист став на захист нинішнього очільника міліції, якого Верховна Рада запропонувала прем’єрові відсторонити від посади на два місяці: «Чому вони перекладають відповідальність на Януковича? Адже Верховна Рада – зараз король. Кабмін не наділено компетенцією відсторонювати міністрів. Якщо Верховна Рада не задоволена його роботою, – відправляйте у відставку. Парламент має такі права, бо Кабмін підзвітний і підконтрольний Верховній Раді. Але… Мене не раз дивував правовий нігілізм Верховної Ради».

До речі, екс-міністр юстиції теж називає антикризову коаліцію «так званою». Хоч Олександр Мороз, приміром, уже кільканадцять разів попереджав депутатів від опозиції про неприпустимість казати «так звана» про створений згідно з Конституцією суб’єкт державної влади.

P.S. Роман Зварич впевнений, що його наступник Олександр Лавринович не закриє безплатну міністерську «гарячу» телефонну лінію для школярів, що потерпають від образ учителів: 8-800-500-21-80.