Адмінресурс відходить, «чорний піар» залишається

Ми не можемо довго жити без виборів. Завтра обиратимуть міського голову Черкас, а 26 листопада – мерів Кіровограда, Чернігова й Полтави. Нагадаємо, голови трьох останніх міст відмовилися від посад на користь крісел народних депутатів. А в Черкасах вибори проводитимуть уже втретє, бо попередні визнано недійсними.

На думку голови Комітету виборців України Ігоря Попова, найприємніша новина – майже повна відсутність адмінресурсу в цих обласних центрах. Максимум, що зафіксували спостерігачі, – зловживання службовим становищем задля агітації. Зокрема, полтавські ЗМІ надто активно висвітлюють діяльність виконувача обов’язків мера Андрія Матковського. Проте в. о. міських голів не тільки не втручаються у виборчий процес, а й не завжди сумлінно виконують свої безпосередні обов’язки. Воно й зрозуміло: вони ж не зацікавлені у проведенні голосування, бо у разі зриву й надалі залишаться фактичними керівниками міст. Основну небезпеку зриву виборів створюють численні судові позови одних кандидатів проти інших.

Цікаві й не вельми приємні сюрпризи приносить і агітаційна кампанія. Так, у Полтаві поширювали листівки, у яких кандидата Андрія Матковського назвали співробітником КДБ. А Сергія Одарича в Черкасах – замовником вбивства народного депутата Юрія Оробця. Хоча він був другом покійного.

Дивує те, що провідні партії та блоки ігнорують ці вибори. Більшість кандидатів – самовисуванці. Деякі з них заявили про підтримку тієї чи тієї сили, але не є її офіційними представниками. У Кіровограді одразу шість кандидатів назвалися прихильниками БЮТ, троє вважають себе близькими до Партії регіонів, а двоє – до «Нашої України». Трапляється, що одного й того ж претендента підтримують політичні опоненти: наприклад, БЮТ і Партія регіонів чи «Наша Україна» й КПУ.

Українці вже втомилися від голосування, й це впливає на їхню активність. За прогнозами КВУ, у Черкасах явка завтра навряд чи сягне навіть 50 відсотків.