З нами дружитимуть не за гроші

Більшість громадян країн-членів Євросоюзу не заперечує проти подальшого розширення ЄС. Про це свідчать дані соціологічного опитування Євробарометр, оприлюднені Єврокомісією.

Підтримка реформ через європейську політику сусідства принесе користь як сусіднім країнам, так і Євросоюзові. У цьому впевнений 61% опитаних. Ще більшу підтримку – 72% – має подальше розширення ЄС, але за умови, що перебіг його не буде дуже швидким. Три чверті опитаних бачать у цьому можливість завоювати нові ринки, а дві третини респондентів погоджуються з тим, що на ринок Європи прийдуть нові країни.

Найбільшу підтримку серед європейців отримала співпраця ЄС з країнами-сусідами в боротьбі з тероризмом і оргзлочинністю – про це заявили 90% учасників опитування. На два-три відсотки менше європейців назвали важливою співпрацю з сусідніми країнами в галузі економіки, енергетики, навколишнього середовища і демократії. Дві третини опитаних вважають, що діалог із сусідніми державами дасть змогу зменшити нелегальну міграцію до країн ЄС. Переважна більшість європейців упевнена, що допомога Євросоюзу країнам-сусідам поширить зону миру та демократії за межами ЄС. Однак разом з тим мешканці Європи побоюються, що реформи в сусідніх країнах можуть дорого коштувати Євросоюзові: 81% з них заявили, що стурбовані можливими витратами.