А далі – імпічмент президенту?

Учора Верховна Рада голосами парламентської більшості ухвалила викликати «на килим» наступного пленарного тижня міністрів закордонних справ і оборони.

Проєвропейська і пронатівська позиції Бориса Тарасюка й Анатолія Гриценка давно не дає спати нинішнім коаліціянтам. Сили, що декларували на виборах протилежні позиції, вже, мовляв, при владі. І де це бачено: в «їхньому» уряді працює лідер Руху, і навіть, як було вчора заявлено, з ним ще й «має непорозуміння прем’єр». Неслухняного міністра (не тому, що не слухав Януковича на одному з нещодавніх засідань уряду, а тому, що спростовував брюссельські заяви прем’єра) парламентарії хочуть допитати передусім про те, чи не завдає економічної шкоди Україні (читай – відносинам з Москвою) його впертий погляд на Захід? Міністра ж оборони каратимуть за претензії до російського флоту, продаж зброї й військового майна, звільнення офіцерів і генералів та загибель солдатів.

Після звітів, як годиться, міністрам виставлять оцінку. Якби ж то правову за їхню діяльність! Але ж нема сумніву, що висновки будуть політичними. На кшталт позавчорашньої вимоги щодо відсторонення від посади міліцейського міністра Юрія Луценка.

Хоч керівники зовнішньополітичного й армійського відомства – квота президента, однак ще вчора їм пригрозили: «Жодний високий патронаж не звільнить від відповідальності».

Конфлікт між президентськими й коаліційно-урядовими силами, як бачимо, загострюється. Опозиціонери ж знову кажуть про політичні розправи. Михайло Поживанов, приміром, вбачає у цій тенденції навіть «крок до імпічменту президенту».