Без інвестора не обійтися

Представницька комісія на чолі з в.о. заступника голови КМДА Денисом Бассом відвідала Подільський та Оболонський райони. Спочатку побували біля руїн культурного центру на проспекті Василя Порика, що на Виноградарі.

– Будівництво центру розпочато 1989 року і припинено 1994 року, – розповіла перший заступник начальника Головного управління економіки та інвестицій Лариса Смолянинова. – Роботи виконано на 60 відсотків. Об’єкт передавали від одного замовника до іншого, доки 2004 року не закріпили його за дирекцією реставраційно-відновлювальних робіт.

Як пояснив голова Подільської РДА Євген Романенко, будівництво пропонувалося завершити за рахунок інвесторів. Але таких не виявилося, тому Київрада включила довгобуд до переліку споруд комунальної власності, які підлягають реконструкції та реставрації на конкурсних умовах. Заявки на ці роботи є. Але виникло питання: чи можливо технічно завершити цю споруду? На думку головного архітектора Києва Василя Присяжнюка, стан будови такий, що її можна лише розібрати, і на цьому місці звести нову споруду. Говорить начальник «Київдержекспертизи» Анатолій Кармінський:

– Це незавершене будівництво перебуває на балансі міської територіальної громади, і вона має вирішувати, що робити з об’єктом.

– На зведення центру місто витратило понад 22 млн. грн., – сказав Денис Басс. – З урахуванням того, що об’єкт перебуває у програмі капітальних вкладень, ми проведемо конкурс, знайдемо інвестора, який буде здатен побудувати культурний центр для Виноградаря.

На Московському проспекті, а точніше, під вулицею Корабельною проходить каналізаційний трубопровід діаметром 1200 мм. Цією трубою до головного самопливного колектора через Оболонську насосну станцію нечистоти подаються з Пущі-Водиці, Виноградаря та інших мікрорайонів столиці. Як пояснив гендиректор «Київводоканалу» Сергій Ященко, до робіт з перекладання та реконструкції труб підприємство було змушене приступити – впродовж тижня на колекторі сталося дві аварії. Тож усе відбувається, так би мовити, законно. Тому журналісти запитали Дениса Басса, навіщо було сюди їхати з інспекцією?
– Ми дивимось проблемні і пускові об’єкти, – відповів Денис Якович. – Тут питання в тому, що новий колектор прокладено, але потрібні додаткові кошти на реконструкцію Оболонської насосної станції, де необхідно замінити технічне обладнання. У майбутньому не включатимемо до програми капітальних вкладень об’єкти, на які немає проектної документації.