Чому в Путіна зіпсувався апетит?

Лідери ЄС під час нещодавнього саміту, на який запросили російського президента Путіна, повечеряли разом. Але злагоди серед них не було. Нервувалися і російський гість, і європейські політики. Путін агресивно відреагував на критику європейських колег щодо дій Росії стосовно до Грузії та Чечні.

 Зокрема, главу РФ роздратували виступи президентів Латвії, Польщі, прем’єрів Швеції та Данії та голови Європарламенту Жозе Бореля. Головна тема вечері поважних осіб, а саме енергетична співпраця, відійшла на другий план.

Пан Борель задав тон – іронічно зауважив, мовляв, дуже добре, що Росія взимку намагалася закрити газовий кран Україні, бо саме тоді ЄС раптом зрозумів потребу виробити спільну енергетичну політику. Він додав, що хоча Європа і прагне стратегічної співпраці з Росією, але не обміняє права людини на енергоносії.

Це дуже не сподобалося Володимирові Володимировичу і він пішов у наступ. Дорікнув Іспанії, мовляв, її корумповані чиновники сидять у тюрмах, а вся Європа винна, що не зупинила війну в Югославії. Дісталося й Італії, яка, на його погляд, і є мафіозною, а не Росія.

Під час вечері зберігали мовчазну паузу президент Франції Жак Ширак та канцлер Німеччини Ангела Меркель. А коли вони виголошували свої промови, то зосередилися на питаннях енергетичних. Після саміту саме пані Меркель та пан Ширак запевняли журналістів, що саміт пройшов дуже добре, а ЄС мала єдину позицію.