За субсидіями – шикуйсь!

Для початку трохи передісторії. Із кінця 2005 року і дотепер Федерація профспілок України (ФПУ) перебувала у стані холодної війни із Кабінетом Міністрів України. А спричинили таку конфронтацію рішення уряду щодо підвищення тарифів на газ та електроенергію. Утім, профспілки послідовно намагалися вести конструктивний діалог: регулярно подавали пропозиції до проектів програм дій уряду, державних програм соціально-економічного розвитку та проектів державного бюджету країни, інших законів. Ініціювали укладання державних програм соціально-економічного розвитку та проектів Державного бюджету країн, інших законів. Однак ігнорування законних вимог профспілок з боку уряду змусило ФПУ вдатися до рішучих дій.

Акції протесту, які прокотилися від столиці до регіонів, не розчулили урядовців і соціальний діалог між ними та профспілками не відбувся. Як наслідок, 14 листопада минулого року було прийнято рішення про вступ у колективний трудовий спір із Кабміном і подано відповідні позови до суду. Відтоді ФПУ не раз пропонувала уряду сісти за стіл переговорів. Проект бюджету-2007 ще більше загострив і без того гострі стосунки і 18 жовтня ФПУ планувала провести широкомасштабну акцію протесту трудящих проти антисоціального спрямування головного державного плану України на наступний рік. Проте голова федерації Олександр Юркін повідомив, що таку акцію призупинено, позаяк профспілчани сідають з урядовцями за стіл переговорів.

Пан Юркін сподівається, що після зниження для споживачів ціни на газ (із 414 до 339 грн.) наступним кроком уряду буде диференціація тарифів на електроенергію. Багаті таки мають поділитися із бідними і сплачувати за електрику  та й комунальні послуги загалом, відповідно до розміру своїх апартаментів та гаманців.

Але на цьому профспілки не заспокоюються: вони мають намір і надалі вимагати соціальної справедливості у проекті держбюджету-2007. Саме це питання стане предметом цивілізованих перемовин. Якщо буде підписано угоду з усіх вимог профспілок, федерація відкличе свої позови до різних судових інстанцій.

У цьому спорі не має бути ні переможців, ні переможених – перемогти має народ, бо саме його інтереси є основою соціального діалогу. Так вважає Михайло Папієв, міністр праці та соціальної політики. А причиною виникнення конфлікту він вважає спадщину від попереднього уряду, який мав ще в січні підписати генеральну угоду між Кабміном та ФПУ. Пан Юркін недавно мав зустріч із прем’єр-міністром Віктором Януковичем, котрий пообіцяв трудовий конфлікт погасити. Основний акцент уряд робить на розширення прав громадян на отримання субсидій. Про це заявив і пан Папієв: «Жодного соціального параметру в бюджеті не зменшено».

Кияни ж із жахом чекають платіжок за грудневу квартплату, де сума має бути майже в чотири рази більшою, ніж нині. А сума виділених субсидій збільшиться вдвічі, тоді, як кількість претендентів на неї зросте – в 10 разів. Подібні сюрпризи будуть і в інших регіонах. Пан Папієв вважає, що цим мають перейматися регіональні профспілки, оскільки питання водопостачання, тепла, водовідведення – це компетенція органів місцевого самоврядування і уряд не має права впливати на рішення сесій місцевих Рад. Тут громадськість має знаходити порозуміння із органами самоврядування. А що стосується субсидій, то їх вистачить усім, хто цього потребуватиме, – у проекті бюджету закладено для цього 5 млрд. 200 млн. грн. Якщо нині в середньому ними користується 520 тисяч сімей, то з грудня нинішнього року їх буде 1 мільйон 600 тисяч. Уявіть собі, якою буде черга за субсидіями у жеках! Шикуватися можна вже зараз.