Гегемонія Крамника

Об’єднальний титульний матч, який мав  згуртувати світову шахову сім’ю на засадах спортивної справедливості та структуризованої чіткості, свою місію виконав хіба що частково. Таким є головний висновок гросмейстерів і широкої громадськості.  Базується він на враженнях від останніх заяв абсолютного чемпіона світу росіянина Володимира Крамника.

Схоже, шахи високих досягнень може потрясти черговий конфлікт у верхах, наслідки якого спричинять розкол не менш масштабний, ніж той, що мав місце наприкінці минулого століття. Тодішній вихід Гаррі Каспарова з-під юрисдикції ФІДЕ сприймався як емоційний бунт генія, і найсильніший шахіст сучасності пізніше сам підтвердив цю думку, зініціювавши примирення. Нині, після кількарічних спільних зусиль федерації та провідних гросмейстерів, ідилію сивої давнини – пригадуєте гасло ФІДЕ: «Ми – одна сім’я»? – відновлено, проте новий світовий чемпіон, як і його славетний попередник,  бажає диктувати свої умови титульної гри.

Мова, зрозуміло, про намір Крамника відновити чіткий і прозорий претендентський змагальний цикл, основою якого мають бути матчеві зустрічі найсильніших шахістів сучасності. Такий спосіб визначення чемпіона незмінно практикувався в другій половині двадцятого століття і, безумовно, завжди мав численних прихильників. Адже його беззаперечна  перевага полягає в ясності та організаційній передбачуваності подій.

Допускаємо, що позицію Крамника апріорі розділяє чимало фахівців і нині. Але матеріалізувати її, не порушивши поки що крихкої «сімейності» сьогодення, неможливо. Бо задля цього доведеться відмовитися від істотних попередніх домовленостей, за котрими стоять і людські інтереси, і великі гроші.

Нагадаємо суть справи. Восени наступного року в Мексиці має відбутися претендентський «турнір восьми», переможець якого й стане новим світовим чемпіоном. У ньому, як записано в регламенті ФІДЕ, виступатиме на рівних умовах з іншими й абсолютний чемпіон 2006 року. Крамник, ще будучи поза юрисдикцією ФІДЕ й володіючи так званим класичним титулом, пристав на цей варіант беззастережно. Проте нині він і його менеджери готові ініціювати кардинальні зміни системи визначення найсильнішого шахіста сучасності.

Звісно, чемпіонська ревізія попередніх домовленостей спричинила хвилю протестів. По-перше, Крамник зачепив інтереси  спонсорів мексиканського турніру. Так, вони зголосилися профінансувати проект під егідою ФІДЕ, але за умови участі в ньому чинного чемпіона. А немає володаря корони – немає й матеріального інтересу. По-друге, стривожилися й претенденти на виступ у «турнірі восьми». Це й не дивно. Бо якщо раніше кожний з них міг за сприятливого перебігу подій повернутися з Мексики світовим чемпіоном, то тепер, у кращому разі, – претендентом на титул і не більше.

Кирсан Ілюмжинов, президент ФІДЕ, готовий сісти за стіл перемовин із Володимиром Крамником. Однак варіантів для розумного компромісу насправді мало. Сам чемпіон, уже виявивши добру волю в так званому «туалетному» скандалі і догравши об’єднальний матч із Веселином Топаловим до кінця, розраховує на серйозні поступки з боку міжнародної федерації та всієї шахової спільноти. Але гросмейстери, вбачаючи в намірах нового короля  прояви гегемонії, остерігаються не стільки розколу, скільки нового диктату. Тим паче, що в запропонованих командою Крамника для перемовин із ФІДЕ принципах організації змагань за звання чемпіона світу, буцімто, з’явився й пункт про визнання перемоги чинного володаря шахової корони навіть за нічийного підсумку матчу.

Яким насправді буде перебіг найближчих подій, сказати важко. Але без розумного компромісу в ситуації, що склалася, насправді не обійтися. Схоже, це усвідомлюють і Крамник, і ФІДЕ. Відтак особливо важливо, чи вистачить зацікавленим сторонам терплячості не тільки в аргументації своїх подій, а і в сприйнятті чужих.