Спатимемо довше

 Завтрашня доба в Україні буде аномальною. У ній замість звичних двадцяти чотирьох аж 25 годин. Бо сьогодні вночі ми переходимо на зимовий час. А це означає, що о 4-й годині ранку стрілки всіх годинників переведуть на одну годину назад.

Тож у неділю у нас буде нагода не лише довше поспати, а й упоратися зі справами, які відкладали, бо лише раз на рік доба буває довшою на цілу годину. На думку експертів, переведення стрілок дає змогу знизити енергетичне навантаження і поліпшити екологічну обстановку, забезпечує стійку роботу єдиної енергосистеми країни, узгодженість транспортних вантажопотоків, організацію теле– і радіомовлення.

Як відомо, вперше літній і зимовий порядок відліку часу було введено в Англії 1908 року задля економії і раціональнішого розподілу електроенергії протягом доби. У Сполучених Штатах літній час застосовується з 1918 року.

Нині на літній і зимовий час переходять в усіх європейських державах і практично на всіх широтах від Канади до Австралії (понад 110 країн світу). З пострадянських держав літній час «ігнорують» Таджикистан, Узбекистан, Туркменістан, а з недавнього часу і Казахстан. В Україні за Союзу переводили стрілки годинника на одну годину назад наприкінці вересня, а з 1996 року за рекомендацією Європейської економічної комісії ООН період дії літнього часу у нас  продовжено до останньої неділі жовтня.

Якщо з економічної точки зору перехід на зимовий час, як, до речі, й на літній – річ корисна, то з медичної – є певні застереження. Помічено, що першого тижня «нового» часу трапляється більше ДТП, інфарктів, інсультів та суїцидів. Та й настрій, а отже, й працездатність, практично у всіх без винятку в цей час погіршується. Тому лікарі радять у перший тиждень переходу на зимовий час ставитися одне до одного толерантніше та чуйніше. Тоді й неприємних випадків та погіршення самопочуття у тих, хто має хронічні хвороби, поменшає.

Закінчиться зимовий час останньої суботи березня наступного року.