Часті дощі – на сніжну зиму

Для останнього місяця осені характерні нестійкі погодні умови з відчутними ознаками наступної зими. Порівняно із жовтнем температура повітря знижується на 6-8°С. Майже скрізь відбувається стійкий перехід середньодобової температури через 0°С у бік зниження, що є ознакою початку зими.

Листопад – найпохмуріший місяць року. Переважно у другій половині місяця на північній половині території утворюється сталий сніговий покрив.
Прогнозується підвищений тепловий режим, внаслідок чого середньомісячна температура повітря на 0,7 – 0,9°C перевищуватиме кліматичну норму. Сталий перехід середньодобової температури через 5 і 0°С здійсниться пізніше середніх багаторічних термінів на 3 – 5 днів.

Абсолютні значення середньомісячної температури коливатимуться від 3 до 5°С в областях степової зони, а в Криму до 7°С, в межах 2 – 3°С в лісостеповій зоні і 3 – 4°С на Поліссі, крім Чернігівської області, де вона не перевищуватиме 2°С.

Найтеплішим за останнє століття листопад був у 1926 році. Тоді позитивна теплова аномалія середньомісячної температури становила 5 – 6°С. Найхолоднішою була погода у цьому місяці в 1902 році, коли відхилення середньої за місяць температури від норми сягало мінус 4-6°С.

Володимир Просунко, кандидат георгафічних наук