Енергетична аура мистецької трійці

Щойно переступивши поріг, потрапляєш  в обійми... Києва. Києва – як «другого Єрусалима», де благодать, злагода і буйство барв.

Мова про виставку «Прогулянки містом, або Київські апокрифи». Звісно, тут представлено лише частину доробку художників Олени Придувалової, Бориса Єгіазаряна, Олексія Аполлонова. Та  в невеличкій затишній вітальні «Білий лев» на Андріївському узвозі, 34-в, ця мистецька трійця витворила потужну енергетичну ауру.

Усі три знані  київські автори, як і має бути, дуже різні. Однак їх поєднала і любов до вічного міста над  Дніпром, і радісно-одухотворена тональність експонованих  робіт, і, зрештою, Київський  художній інститут, де вони разом навчалися.

Слово апокриф грецькою означає таємничий, прихований. Ось таким таємничо-містичним, несподіваним і постає наше  нібито добре відоме  місто.

Саме в Києві найкраще працюється вірменинові Борису Єгіазаряну. Він, власне, давно став киянином  за духом. У його роботах просвічується туга за горами Вірменії, перекрита насиченими барвами української землі.  Шляхетний і витончений,  Борис Єгіазарян природно вписався в сакральне київське  коло. Тут  давно творить Олена Придувалова. Її Київ – освячене місце, де відбувається  таїнство єднання людської душі та душі  міста. Саме тому художниця нарікає, що сповнена страху за навальну перебудову  столиці. Там, де постають «свічки» та багатоповерхові стоянки для авто, годі шукати натхнення для творчості. На цьому наголошував і Борис Єгіазарян, боячись, що розвіється, як прах, особливий настрій питомих куточків Києва, що визначають його самобутність.
Олексій Аполлонов – живописець  натяків, ілюзій,  зіставлень і паралелей. Його «Інфанти» вже не просто «знак» Веласкеса, а натяк саме на «київського іспанця», парадно представленого в музеї Ханенків.

Цього разу особливо вразив один із «Київських букетів» Олексія Аполлонова – суцвіття  пристрасті  й  «живописної магії».

– Символічний портрет Києва, представлений у вітальні «Білий лев», має розширюватися й збагачуватися, – запевнив один із організаторів виставки – Володимир Шалаєв.