Суд виправдовує «одноруких бандитів»

За позовом компаній – учасників Української асоціації діячів грального бізнесу Апеляційний суд Києва визнав неправомірним ухвалу Київради про заборону на розміщення закладів грального бізнесу, зокрема ігрових автоматів у метро, підземних переходах та на зупинках громадського транспорту.

Як повідомив юрист Асоціації Віктор Литвиненко, Апеляційний суд повністю задовольнив позовні вимоги, мотивувавши це тим, що Київрада, вводячи обмеження, перевищила свої повноваження.

За словами юриста, подібні обмеження може вводити орган, відповідальний за ліцензування, тобто Міністерство фінансів спільно з Державним комітетом з питань регуляторної політики і підприємництва. До того Господарський суд дійшов висновку, що рішення Київради є регулюванням, а не забороною, після чого Асоціація оскаржила його ухвалу.

Нагадаємо, про що йшлося в ухвалі Київради: «Заклади грального бізнесу, зокрема гральні автомати з грошовим або майновим виграшем не підлягають розміщенню: у житлових будинках; у дитячих, медичних, навчальних закладах, культових спорудах, банківських установах, бібліотеках, музеях і виставкових галереях, виробничих приміщеннях; у приміщеннях органів державної влади і місцевого самоврядування; на територіях і в будівлях, які є об’єктами культурної спадщини; на станціях метрополітену і в підземних переходах; на зупинках громадського транспорту; в об’єктах комунальної власності; на відстані менше 500 метрів до дитячих, медичних, культових споруд і навчальних закладів». На час судового розгляду, із 24 травня по 17 жовтня, дію цієї ухвали було призупинено. За інформацією Української асоціації діячів грального бізнесу, обмеження, передбачені Порядком розміщення закладів грального бізнесу в м. Києві, так і не стали чинними.

Раніше президент Асоціації Сергій Третьяков заявляв, що вони не виступають проти порядку розміщення гральних автоматів, проте вважають це рішення таким, що запізнилося, оскільки з квітня 2005 року гральна діяльність підлягає ліцензуванню, умови здійснення якої визначає Міністерство фінансів України. Однак влада Києва за допомогою міліції демонтувала і відправила на спеціальний склад на бульварі Лепсе близько 4 тисяч ігрових автоматів, власники яких не змогли надати свої ліцензії. Всього в столиці, за даними податкової адміністрації Києва, діяло близько 19 тисяч «одноруких бандитів».

Столична влада має намір оскаржити у вищій судовій інстанції ухвалу Київського апеляційного суду від 17 жовтня щодо незаконності рішення Київради.

– Я поінформований про таке рішення, – заявив заступник Київського міського голови – секретар Київради Олесь Довгий. – Але є ще вища інстанція, до якої ми звертатимемося. Обов’язково звертатимемося.