Зварич: про долю партії і політреформи

Міністр юстиції Роман Зварич учора скликав журналістів чи то на останню свою прес-конференцію, чи то на чергову. Після виступу Віктора Ющенка на з’їзді НСНУ, «нашоукраїнський» урядовець вагався: йти у відставку за своєю заявою, написаною «під диктовку» голови ради рідної партії, чи не поспішати, як радить її почесний голова і глава держави.

Свою заяву про відставку Зварич вважає «політичним аспектом». А юридично, за його словами, – все залежить від голосування у Верховній Раді. Більше того, вчора Роман Зварич уже не згадував про «спалені мости», а підтримав Віктора Ющенка щодо необхідності продовжити діалог із Партією регіонів та іншими коаліціянтами вже цього тижня. Основою нового переговорного процесу має стати той же Універсал національної єдності.

– Президент висловив свої позиції і турботи. Я їх поділяю. А партія повинна реагувати, потрібні зміни, – заявив Зварич, підтримуючи пропозицію Ющенка щодо кадрових і програмних змін у НСНУ. Пан міністр наразі нібито  не відає, хто посяде крісло голови ради «Нашої України», бо «президент не назвав жодного прізвища». Водночас він погоджується, що Роман Безсмертний, як і обіцяв, мусить піти з посади в разі продовження переговорів «Нашої України» з Партією регіонів.

Зварич не любить слова «ревізія», а якщо воно стосується політреформи, то пропонує інше – «удосконалення».

– «Наша Україна» була і залишається на тій позиції, що треба не скасовувати політреформу, а потрібно її вдосконалювати, – зауважив головний державний юрист.

– Те, що зараз закладено в Конституції, не є адекватним… Дуже багато питань штучно створюють колізії, політичні конфлікти.

Міністр переконаний, що оновлену Конституцію нині трактують неоднозначно навіть правники, не кажучи про суспільний загал. За словами Зварича, Основний Закон «повинен створювати загальну політичну думку, сприяти консенсусу не тільки в парламенті, а й у суспільстві».

Конституційний Суд, на думку Зварича, має зробити свій висновок щодо політреформи, враховуючи зокрема й процедуру ухвалення конституційних змін.
Нагадаємо: у грудні 2004 року зміни Конституції були проголосовані «у пакеті» зі змінами до законодавства про вибори Президента України напередодні третього туру голосування за Ющенка і Януковича. Противники політреформи вказують на два аспекти: «пакетне» голосування за регламентом ВР не можливе, якщо «предмети правового регулювання є різними», а по-друге, «пакетна» процедура не допускається, якщо положення законопроектів стосуються вимог Конституції.