На порозі «другого олігархату»?

Нас знову чекають потрясіння й переміни. Антикризова коаліція не принесе стабільності в державі. Невдовзі, на думку політологів компанії Martin group, почнеться деполітизація політики.

Чому саме деполітизація? Політолог Тарас Березовець пояснює, що новий владний ландшафт України творитимуть не партії, а фінансово-промислові групи. Таким чином, формується новий політичний лад – «другий олігархат» (перший був за часів Кучми). Адже завдяки конституційній реформі представники великого капіталу вийшли із тіні й тепер відкрито контролюють політику. А партії їм потрібні лише для того, щоб відстоювати бізнесові та владні інтереси. Насправді це – лише ширма для олігархів.

Найбільше виграв від політреформи донецький клан на чолі з Ренатом Ахметовим. У його руках нині не лише найбільша фракція у Верховній Раді, а й посада прем’єра. «Біло-блакитним» олігархам протистоять інші фінансово-промислові групи на чолі з Ігорем Коломойським, Віктором Пінчуком та Сергієм Тарутою. Але ці об’єднання нині або в опозиції, або взагалі не потрапили до парламенту.

Певною мірою на ситуацію намагається вплинути й президент. Саме для відновлення контролю над олігархами Віктор Ющенко змінив свою команду в Секретаріаті.

У той же час і перемога Партії регіонів не обіцяє цій силі спокійного життя. Тарас Березовець прогнозує, що найуспішнішими для «біло-блакитних» будуть лише найближчі два роки, поки вони просуватимуть свій капітал у владу. А далі можуть початися протиріччя всередині Партії регіонів, де налічують щонайменше шість різноманітних груп впливу. Не виключено й протистояння «старих донецьких» із «новими».

Проте неприємності загрожують антикризовій коаліції і в не такому далекому майбутньому. По-перше, існує загроза народних виступів унаслідок зменшення соціальних виплат та підвищення комунальних тарифів. Та й не виключено, що цієї зими повториться минулорічна ситуація в Алчевську. А по-друге, на Україну все більше тиснутиме Росія, відстоюючи свої інтереси.

У такій ситуації, на думку політолога, може бути два шляхи розвитку подій. Перший – переформатування коаліції: Олександр Мороз може знову змінити політичну орієнтацію й перебіжить до табору «Нашої України» та Блоку Юлії Тимошенко. Другий – достроковий розпуск Верховної Ради, ініційований президентом або БЮТ. Це буде вигідно главі держави, адже внаслідок невдоволення політикою Віктора Януковича знизиться рейтинг регіоналів.
Натомість засновник Асоціації молодих українських політиків і політологів Артур Білоус прогнозує спокійніший сценарій. Олігархи можуть просто домовитися з Віктором Ющенком, забезпечивши йому комфортне перебування при владі у «платиновому вулику». Консенсус політичних еліт призведе до розподілу України між кількома кланами.