Прочухан від президента

Віктор Ющенко таки відмовився від створення альтернативи «Народному союзу «Наша Україна». І зрозумів, що його політична сила потребує серйозних реформ. Тому не тільки вирішив залишитися на чолі партії, а й узяв ситуацію у свої руки і на третьому з’їзді НСНУ показав, хто в домі хазяїн.

Хоча спочатку збори не передбачали жодних радикальних змін у стані «помаранчевих». Звичайний собі з’їзд «звітно-виборчого характеру», як назвав його голова ради партії Роман Безсмертний. Хіба що пафосу й помпезності стало менше, аніж на попередніх форумах нашоукраїнців. Не так багато жовтогарячої символіки та й пісні Майдану лунали тихіше. Зате в радянських традиціях з’їздів у вестибюлі продавали «дефіцитні» книжки переважно з історії України, вітчизняні кінофільми та компакт-диски з цими самими революційними піснями й альбомами депутатів від «Нашої України» Руслани та Оксани Білозір. Коштувала така продукція недешево. Зате деяку літературу можна було дістати безплатно. Символічно, що делегатам та запрошеним роздавали книжку «Донецька мафія» – прозорий натяк на те, що пропрезидентська сила вже в опозиції до Партії регіонів.

Традиційно для «помаранчевих» з’їзд претендував на масштабність, адже прибуло понад 1600 делегатів. Також запросили чимало гостей – переважно потенційних партнерів по опозиційному табору. Зокрема, завітали бютівець Андрій Шевченко та представник «Пори» Владислав Каськів. Прийшов і Віктор Пинзеник, який разом із ПРП недавно влився до лав БЮТ. Він не виключив можливості, що опозиційні сили, можливо, таки об’єднаються, якщо союзники забудуть про особисті інтереси і думатимуть про спільну мету.

Звичайно, кульмінація з’їзду – виступ Віктора Ющенка. Його чекали з нетерпінням, і появу президента в залі можна було порівняти з виходом кінозірки до фанатів. Одразу до Віктора Андрійовича вишикувалася черга прихильників та ще й фотосесію йому влаштували. Вихід почесного голови супроводжувався довгими й бурхливими оплесками. Кілька разів аплодисменти переривали його виступ.

Мабуть, зала не очікувала від президента досить різкої промови. Він зауважив, що в НСНУ внутрішня криза. Адже Народний союз не виробив головної ідеї своєї діяльності, а лише позиціонувався як президентська політична сила.

– Я це знаю, я це шаную, але хочу сказати, що цього замало, – наголосив Віктор Ющенко і в той же час запевнив послідовників: «Я завжди був, є і буду з цією партією».

За останні три квартали авторитет партії знизився. Не в останню чергу через те, що багато хто в її лавах дбав лише про себе.

– Я не хочу, щоб партія перетворилася у закрите акціонерне товариство, де головні акціонери можуть вирішувати, що для неї потрібно, а насправді відстоювати свої інтереси, – заявив Віктор Ющенко.

Незрозуміло президентові, й чому не консолідовані праві сили. У нього виникло логічне запитання: «Чому вони не з нами?». Віктор Андрійович наголосив, що саме НСНУ повинен об’єднати всіх однодумців.

Вердикт від почесного голови партії: необхідно поставити діагноз, а потім вжити кардинальних заходів, аби вилікувати хворобу. Губернатор Запорізької області Євген Червоненко зауважив з цього приводу, що лікувати доведеться хірургічним шляхом. Мовляв, Віктор Ющенко вже зробив надріз, а далі почнеться сама операція. Суть такого хірургічного втручання пояснив сам глава держави. Необхідно оновити керівні органи НСНУ, змінити його статут. На часі очищення рядів політичної сили від попутників. Також потрібна нова, чітка й зрозуміла ідеологія.

Аби сформувати робочу групу для реформування партії, Віктор Андрійович запропонував оголосити перерву в з’їзді. За цей час необхідно підготувати нові статутні документи та зміни до програми. На часі й вибори керівництва. Наразі ж, за словами Романа Безсмертного, всі вищі органи «Народного союзу «Наша Україна» фактично склали повноваження.

Одразу ж виникає логічне запитання: а хто ж очолить НСНУ? Одним із основних кандидатів називають Миколу Катеринчука. Цікаво, що після того як Віктор Ющенко покинув з’їзд, частина зали почала скандувати прізвище цього депутата. Та так гучно, що йому довелося виходити на сцену, аби заспокоїти прихильників. Однак пан Катеринчук надто вже сильно тяжіє до тісної співпраці із БЮТ. Тому не виключено, що президент у цій ситуації зробить ставку на людей з Банкової: приміром, Арсенія Яценюка чи Віктора Бондаря. Хто з них переможе і чи будуть ці змагання загалом, – стане відомо за три тижні, коли й відбудеться другий етап з’їзду.