у місті можна надавати забудовникам без конфліктів з киянами

Сьогодні проблема надання земельних ділянок під забудову в містах, особливо в мегаполісах, стоїть досить гостро. Вільної землі в центральних частинах населених пунктів практично не залишилося. Та, що є на околицях, не влаштовує забудовників. Зносити старі будівлі з наданням нових квартир мешканцям, досить обтяжливо. Це значно збільшує вартість квадратного метра житла, що будується на цьому місці.

У країнах Європи, Азії і Північної Америки вже давно використовують наявні резерви: демонтують високовольтні лінії електропередачі, які кілометрами тягнуться парками і житловими мікрорайонами, псуючи архітектурний вигляд міст, і прокладають замість них кабелі на 110 кВ під землею. Таким же чином почали звільняти землю під новобудови у Москві, Санкт-Петербурзі і зовсім небагато у Києві, де вона коштує дуже дорого, до того ж вільної землі катастрофічно не вистачає. Ріелтерські фірми сподіваються, що у такий спосіб можна буде зняти ажіотаж навколо виділення земельних ділянок.

Це розумне рішення продиктоване безпосередньо життям. Величезні площі відчуженої землі по обидві сторони ЛЕП від крайніх проводів на відстані 25 метрів, як правило, заростають бур’яном і незаконно забудовуються малопривабливими гаражами і сараями. Енергогенеруючі компанії за ті відчужені землі платять до місцевих бюджетів з року в рік величезні суми у вигляді податку на землю.

Звичайно, в демонтажі таких ліній електропередач обласні і міські енергокомпанії практично не зацікавлені. Тут повинні проявити ініціативу скоріше місцеві ради і потенційні інвестори, які згодні вкладати гроші в ліквідацію ЛЕП і використовувати згодом вивільнену землю під будівництво житлових комплексів, продаж там квартир. Таким чином сторицею окупаються витрати інвестора на прокладку кабелю. У Києві, наприклад, це стосується районів, де ЛЕП проходять в житлових масивах і зелених насадженнях.

Заміна наземних ліній електропередачі на кабельні – питання не тільки звільнення землі, але і частина політики муніципальної влади з модернізації електричного господарства міста. Наприклад, можна було б замінити існуючі підстанції на потужніші, змінити їх кількість, ефективніше розмістити кабельні мережі. Тому доцільність перетворення київських ЛЕП залежить насамперед від загальної економіки проекту.

Приміром, уряд Москви вже давно розробив таку цільову програму з перетворення наземних ліній електропередачі в кабельні. В результаті цього через 6-7 років у Москві має вивільнитися під забудову близько п’яти тисяч гектарів землі. Вже реалізується перший проект цієї програми: будується житловий комплекс площею 148,7 тисячі квадратних метрів на вулиці Говорова, де недавно проходили наземні ЛЕП.

Працівники «Київенерго» теж активно займаються вивільненням міських земель від наземних ЛЕП. Вже прокладено понад три кілометри кабелю на 110 кВ між підстанціями «Центр» і «Бастіонна», близько семи кілометрів між підстанціями «Жовтнева» і «Політехнічна». Зараз прокладається 2,5 кілометра між підстанціями «Центр» і «Вокзальна». Це не один гектар землі, придатної для будівництва і впорядкування Києва.

Через місто проходять ще десятки кілометрів ЛЕП, які можна замінити на підземні і надати інвесторам зручні земельні ділянки для будівництва.

При цьому необхідно враховувати ще одну перевагу експлуатації такого кабелю: втрати електроенергії при передачі ізольованим кабелем значно менші, ніж неізольованими дротами по-вітрям. Адже в останньому випадку втрати зростають із збільшенням відстані і вологості повітря. До того ж у повітряному середовищі дроти окислюються, що також призводить до збільшення втрат.

До того ж підземний кабель уникає поривів через обмерзання і сильний вітер. Він зручний в експлуатації і надійний. Навіть «пробій» ізольованого кабелю, прокладеного в землі, легше усунути, ніж обрив дроту на ЛЕП.

Крім того, необхідно враховувати, що витрати на заміну або нову прокладку кабелю на 110 кВ окупляться протягом 5-6 років. Адже енергокомпаніям не треба буде надалі платити щорічно податок на землю.

Харківський завод «Південкабель» має багаторічну практику з випуску таких високовольтних кабелів на 110 кВ. Окрім «Київенерго» і «Мосенерго», їх купують і обленерго, які теж активно реалізовують свої програми із заміни ЛЕП, що вже існують у межах міст.

В. КРАВЧЕНКО