Спілберг запросив у кіно

«Назви своє ім’я». Так називається повнометражний документальний фільм українського режисера Сергія Буковського, продюсерами якого стали всесвітньо відомий американський режисер Стівен Спілберг та український підприємець-меценат Віктор Пінчук.

У Міжнародному центрі культури та мистецтв відбулася прем’єра фільму. Назву його можна тлумачити й буквально, й символічно, що обіграно в стрічці. «Назвіть себе» – з таким проханням звертаються інтерв’юери до тих, хто вижив  після Голокосту під час Другої світової війни в Україні. Вони записують та фільмують свідчення (також і тих, хто рятував євреїв), які й лягли в основу документальної стрічки.

Фільм  не тільки про біль пам’яті.  Він  – про  те, як зберегти в собі людину попри  нелюдські випробування. Це також стрічка про порозуміння й толерантність. Нагадування про те, що не можна рухатися вперед, зав’язнувши по вуха у міфах. Через те особливу  вагу, як на мене, мають слова  історика Віталія Нахмановича, що тільки з постанням незалежної України стало можливим говорити публічно зокрема про Бабин Яр.

Саме тому необхідно невтомно доносити  правду про те, на чому радянський режим збивав собі ідеологічний капітал. Приміром, чи знає дехто, заперечуючи визвольну місію Української повстанської армії, яка воювала з фашизмом та військами НКВС, що там були не лише окремі загони узбеків, азербайджанців та грузинів, а також чимало євреїв? Водорозділ пролягає не поміж народами, а між людяністю та нелюдськістю. Як зробити так, аби пам’ять про пережите справді слугувала застереженням розбрату й кровопролиття? Над цим задумуються творці фільму з наскрізним мотивом плинності часу, води, пам’яті. Поетично-драматичний відеоряд  вибудовано так, що змушує також замислитися над проблемами самоідентичності: хто я? навіщо прийшов у світ?
Стівен Спілберг так сказав на зустрічі з глядачами: «Ніколи не говорив першим, що я єврей. Із певного часу почав задумуватися над цим. Цей фільм, який ви побачили, кожен має інтерпретувати сам для себе».

До речі, славетний кінорежисер має українське коріння: його рідні походять з Одеси.  Днями  голова Одеси Едуард Гурвіц вручив пану Спілбергу Почесну відзнаку «За заслуги перед  містом».

Про дух толерантності, яким пронизано фільм, говорили глядачі на зустрічі у Центрі культури та мистецтв. Стівен Спілберг, Сергій Буковський та Віктор Пінчук відповіли на чимало запитань. До речі, пан Пінчук справив дуже приємне враження відкритістю. А також  масштабністю підходу. Він задекларував, що планує розвивати проект, який має перерости в трилогію про Україну. Отож до «Назви своє ім’я» мають додатися стрічки  про голодомор 1932-33 років і трагедію Чорнобиля.

Презентована стрічка мала б знайти в Україні якнайширшого глядача. Аби, починаючи від школярів, знали: були не тільки поліцаї, а й українці, котрі, ризикуючи  своїм життям  і своїми дітьми, рятували євреїв. Праведників миру в Україні – кілька тисяч.