Додалося оптимізму

Нова влада поки що не покращила життя простих українців. Принаймні, такий висновок можна зробити з опитування, яке провів фонд «Демократичні ініціативи». Бо 55 відсотків із опитаних 2010 респондентів впевнені, що держава розвивається в неправильному напрямку. Майже рік тому – в листопаді 2005 року – результат опитування був практично таким самим, навіть трохи кращим: тоді лише половина українців були переконані в хибності курсу держави.

Отже, прихід антикризової коаліції поки що не приніс ніякого позитивного прогресу. Швидше навпаки: кількість розчарованих хоч і незначно, але збільшилася. Соціолог Олександр Вишняк зазначив, що підтримка влади зменшилася передусім у західних областях. Це, звісно, можна було спрогнозувати, бо там не надто прихильно ставляться до «біло-блакитних». Але проблема в тому, що Кабінет Міністрів поки що не зміг збільшити популярність на сході й півдні. Тамтешні жителі поки що не можуть назвати цей уряд своїм.

Основну ж частину опитування присвятили минулим парламентським виборам та їх наслідкам. Експерти виявили, що попри невдоволеність кроками влади 72% громадян впевнені у правильності свого вибору 26 березня. Найбільше в цьому переконані прихильники Партії регіонів (81%), комуністів (80%) і БЮТу (77%). А от найбільше розчарувалися у своїх обранцях послідовники СПУ. Після приєднання Олександра Мороза до антикризової коаліції половина електорату соціалістів вважають, що помилились, проголосувавши за них.

Виборча кампанія насправді не дуже вплинула на політичні симпатії українців. Бо ще до її початку 67 процентів наших співгромадян визначилися із своїми електоральними вподобаннями. А на вибір понад третини опитаних вплинуло телебачення. Обираючи партію чи блок, 44,1 відсотка виборців у першу чергу звертали увагу на програму та обіцянки політичної сили. Це, передусім, прихильники «Нашої України» та КПУ. 31,6 (в основному, послідовники БЮТ та СПУ) орієнтувалися на політичного лідера. У той же час майже половина опитаних зізналися, що взагалі не цікавилися виборчими партійними списками або знали лише першу п’ятірку кандидатів.

Виявили соціологи й відчутні позитивні зміни порівняно з парламентськими виборами 2002 року. Українці стали впевненішими, що своїм голосом здатні змінити ситуацію в державі. Чотири роки тому 48 відсотків респондентів вважали, що впливають на політику тоді, як 45 - були переконані в протилежному. Нині ці цифри становлять відповідно 56 і 34. Отже, громадяни стали оптимістичнішими.

57 відсотків опитаних надають виборам великого значення. Хоча вони ще не чекають від них великих позитивних зрушень. 36 відсотків впевнені, що в нашому суспільстві волевиявлення не змінює ситуацію на краще,  а 32 вважають, що змінює. Але порівняно із 2002 роком прослідковується значний прогрес, бо тоді понад половина українців не чекали від виборів нічого доброго.

Отже, за чотири роки погляди українців суттєво змінилися. Соціологи переконані, що фактором, який вплинув на громадську думку, стала президентська виборча кампанія 2004 року. Саме завдяки їй та Помаранчевій революції українці відчули, що можуть хоч якось змінювати ситуацію в країні.