Пинзеник пристав до Тимошенко

Давно добре знана в Україні, але нині позапарламентська партія «Реформи і порядок» вчора увійшла до Блоку Юлії Тимошенко й до об’єднаної опозиції під її проводом. Хоч ще днями чільні представники ПРП гостювали у «Нашій Україні», на запрошення Романа Безсмертного обговорювали проект опозиційної конфедерації «Європейська Україна». Таким чином, схоже, розпочалися  активні змагання між ющенківцями й тимошенківцями за першість в опозиції. А в непарламентських сил з’явився шанс  «прилаштуватися» до наступних виборів, тим більше, що всі вони, а також БЮТ сподіваються на дострокові.

Юлія Тимошенко, лідер ПРП Віктор Пинзеник і Йосип Вінський, який, за словами Тимошенко, представляє «кращу частину соціалістів», скріпили вчора своїми підписами основоположні документи «Опозиційного об’єднання демократичних сил». Декларація, угода про спільну відповідальність, план дій передбачають створення альтернативного уряду та виконання угоди демократичної коаліції, яка «була зруйнована у результаті зради і обману виборців». А також – співпрацю у місцевих радах. Скажімо, у Київраді дружба фракцій БЮТ і  блоку Кличка «Пора» – ПРП» помітна вже давно (хоч наразі незрозуміло, чи залишилися союзницькі  взаємини між учасниками колишньої виборчої спілки – «Порою» й ПРП та чи готовий її березневий провідник Віталій Кличко долучитися до об’єднання на чолі з Юлією Володимирівною).

На вчорашню прес-конференцію у Верховну Раду Віктор Пинзеник привів аж п’ятьох своїх однопартійців, відомих із попередніх скликань політиків – Сергія Терьохіна, Володимира Філенка, Сергія  Соболєва, Володимира Бондаренка й Ігоря Гриніва. Сам Пинзеник розповів про «серйозний відкат назад» в усіх сферах державного життя. Філенко запевнив, що в новому об’єднанні зібралися ті, хто «справді не зрадив Майдан». Гринів тішився, що цього разу «зламано сумну українську традицію», і демократи вже об’єднуються, не чекаючи «розстрілу». Соболєв переконував, що пеерпісти з бютівцями – однодумці. А те, що гуртуються ліві з правими, на думку Терьохіна, не біда, головне  – «ціль: майбутнє України!» Бондаренко ж заприсягнув, що «до спільної справи підставлятиме плече, а не ногу». Терьохін жартома додав: «ПРП не вирішила поглинути БЮТ, у нас будуть рівноправні стосунки».

Стратегічне завдання окреслила нова лідерка всіх цих чоловіків з ПРП: не дати більш як півроку правити цьому уряду і коаліції, запобігти  реваншу «тимчасової неукраїнської влади».

– Так як працює цей уряд «професіоналів», вони довше як до весни не протягнуть. Такого ганебного бюджету ще не бачила Україна: його треба поправками переписувати заново, – заявила Тимошенко.

Цікаво, що в документах нового об’єднання – ні слова про опозиційність до президента. Та й сама  Тимошенко цього разу не критикувала главу держави. Натомість  Пинзеник привітав «хоч і запізнілу» заяву «Нашої України» про опозиційність. І разом із Тимошенко звернувся до її партійного з’їзду з закликом «координації дій в рамках єдиної опозиції». Утім Юлія Володимирівна не виключає, що з’їзд «Нашої України» може підтримати переговори про «широку коаліцію», адже «вони самі не можуть у своїх справах розібратися». Вона назвала «Нашу Україну» чемпіоном з переговорів, які нагадують мексиканський серіал. Тимошенко розкритикувала  ідею Безсмертного  про опозиційну конфедерацію «Європейська Україна».

– Не гучні назви треба вигадувати, а справи робити, – порадила лідерка БЮТ. – Політики, які думають  про Україну, а не про себе, розуміють: не може бути двох опозицій.

Юлія Володимирівна порадила Романові Петровичу назвати  конфедерацію «Опозиційним об’єднанням «наших». «Тоді Безсмертний став би генсеком ООН», – засміялася Тимошенко. А пан Філенко й собі пожартував: «Нашій Україні треба йти в школу і читати «Слово о полку Ігоревім».