Горобці-поліглоти

Дослідження, проведене японськими вченими, довело, що птахи, як і мавпи та деякі інші ссавці,здатні розрізняти мови народів світу.

Тамтешнім горобцям транслювали в запису два відомі японські романи, перекладені на мови, які відчутно відрізняються мелодикою, – китайську та англійську. Зазвичай птахи, використані в експерименті, довго чули японську мову і звикли до неї, тож дослідники вирішили не включати їм «рідної».

Спочатку птахові, що сидів на жердинці, включали англійську версію тексту, і потім давали корм. Пізніше програвали у довільному порядку китайські та англійські фрагменти, і знову давали їжу, але тільки тоді, коли горобець стрибав на жердинку у відповідь на звуки англійського тексту.

Аналогічного результату вчені домоглися й від птахів, яких змусили виділяти китайську мову, ігноруючи англійську, одержували за це нагороду. Пернатим удалося правильно визначити мову у 75 відсотках випадків.

Зауважимо, що хоча відомі говоруни – папуги здатні повторювати різні слова й на різних мовах, ніхто ще не стверджував, що вони можуть при цьому усвідомлено розрізняти їх між собою. Зате папуги, схоже, мають здатність до абстрактного мислення.