«Острів» на «Покрові»

У київському Будинку кіно відбувся фестиваль православного кіно «Покров». На святковому концерті на честь відкриття фестивалю виступили «Брати Карамазови», «Табула Раса», а також симфонічний оркестр під керуванням Миколи Лисенка.

Головною родзинкою фестивалю став показ нового фільму російського режисера Павла Лунгіна «Острів». Головні ролі у стрічці зіграли Петро Мамонов, Віктор Сухоруков і Дмитро Дюжев. Усі три зірки сучасного російського кінематографа постали в ролі ченців. «Острів» оповідає історію, що почалася під час Другої світової війни.  Молодий радянський солдат, перебуваючи в німецькому полоні, задля порятунку свого життя скоїв злочин і убив одного зі своїх товаришів. Навіть німці поставилися до зрадника з презирством: не вбили його, а залишили помирати на маленькому острові. Хлопцеві вдалося вижити лише завдяки монахам, які жили там у напівзруйнованому монастирі. Минуло багато років, і хлопець став старцем Анатолієм, шанованим людьми за праведне життя. Щоправда, сам він так і не зміг пробачити собі страшний гріх, вчинений у далекому минулому. Несподівано на острів приїздить старий чоловік із хворою дочкою: він і виявляється тією самою людиною, яку Анатолій розстріляв під час війни.

«Острів» – це історія сучасного юродивого», – розповідає режисер стрічки Павло Лунгін.

У конкурсній програмі фестивалю «Покров» взяло участь понад сімдесят картин із семи країн світу, зокрема п’ять ігрових повнометражних стрічок. Крім того, один із фестивальних днів було присвячено ретроспективному кіно – київські глядачі побачили стрічки, що знімалися в атеїстичні радянські часи і відлежувалися на полицях кіносховищ.

Мета «Покрова» – не тільки продемонструвати «християнські» стрічки, а й привернути увагу громадськості до розвитку православного кіно в Україні. Саме тому в рамках фестивалю відбулися презентації місіонерських проектів, майстер-класи і круглі столи, присвячені проблемам сучасного кінематографа, а також розвитку православного радіо і телебачення.