У приватному секторі стало світліше

Наша газета регулярно розповідала про стан виконання міської програми, яку коротко можна назвати «Київ без околиць». Не годиться у столичному мегаполісі залишати без змін мікрорайони приватного сектору, де немає каналізації, телефонів, газу, асфальтованих доріг і навіть вуличного освітлення. І міська влада взялася виправляти ситуацію.

Нещодавно мені довелося брати участь в об’їзді лівобережних районів столиці, який організувала комісія з перевірки виконання завдань осіннього місячника з благоустрою. Звичайно, з вікна автобуса не побачиш, чи встановлено у приватних будинках телефони або чи підведено каналізацію. А от те, що на вулицях стало світліше, впадало в око. У селах Троєщина та Бортничі вздовж доріг з’явилися нові опори для ліхтарів. Як розповів директор комунального підприємства електромереж зовнішнього освітлення Києва «Київміськсвітло» Анатолій Горбунов, таких опор у приватному секторі додатково встановлено 119, змонтовано майже 1900 економічних ліхтарів, прокладено 74 км кабельних мереж. Це зроблено передусім на центральних вулицях селищ і там, де пролягають маршрути громадського транспорту. Роботи проведено в усіх десяти районах, а де вуличного освітлення ще немає, ведуть підготовчі роботи.

– Кількість світлоточок у столиці постійно зростає, – розповів Анатолій Іларіонович. – 1998 року їх було 111 тисяч, а протяжність мереж становила 3900 кілометрів. Нині ліхтарів стало понад 133 тисячі, а мереж додалося майже 500 кілометрів. Незважаючи на збільшення кількості ліхтарів, загальне споживання електроенергії зменшилося – завдяки переходу від ртутних ламп до економічних та екологічно чистих натрієвих. Аби замінити на такі усі світлоточки, потрібно 64 млн. грн. – тоді це можна зробити за один рік.