Кошторис потребує змін

Поки ще не закінчено роботу над проектом Державного бюджету на 2007 рік, невдоволені окремими його положеннями роблять усе можливе, аби ці положення зовсім не увійшли до остаточного варіанту головного кошторису країни або ж увійшли з урахуванням їхніх зауважень. При цьому скликаються численні прес-конференції. Одну з них, за участю аж трьох депутатів Верховної Ради, провела Українська спілка ветеранів Афганістану, яку очолює Сергій Червонописький.

Заступник голови Спілки нардеп Юрій Зубко повідомив, що на засіданні президії цієї поважної організації було прийнято звернення, у якому зокрема наголошується на тому, що одинадцять статей проекту бюджету звужують обсяги їхніх законних прав на пільги. Втім, у ході прес-конференції з\'ясувалося, що такі питання, як установлення розміру пенсії для працюючих пенсіонерів та деякі інші стосуються не лише колишніх учасників бойових дій в Афганістані, а й багатьох людей суто цивільних. Тож коли Сергій Червонописький заявив, що проект бюджету кидає виклик усьому суспільству, його слова,  безперечно, знайшли відгук у серцях усіх присутніх. Було наголошено на недопустимості порушення конституційних прав людей, зокрема ветеранів війни, родин загиблих у частині надання передбачених чинним законодавством бюджетних пільг, компенсацій і гарантій.

Утім, у кожної медалі, як відомо, два боки. Коли у пана Червонописького спитали, скільки ж приблизно грошей коштує ухвалення так званих соціальних поправок до проекту бюджету, він подумав, а потім відповів:

– Мабуть, потрібен ще один бюджет…

Коментарі зайві, бо в нашій державі таких грошей немає, а тому вона шукає будь-яку можливість послабити навантаження на бюджет.

До 2005 року в Україні функціонував Державний комітет у справах ветеранів, який очолював Сергій Червонописький. Скасовано також Національний координаційний центр адаптації колишніх офіцерів і прапорщиків. Ліквідацію цих інституцій учасники прес-конференції вважають однією з причин загострення соціальної напруги та втрати довіри до органів влади. Щодо цього, то по-перше, Держком у справах ветеранів діє як департамент у складі Міністерства праці та соціальної політики (інша справа, наскільки ефективно діє). А по-друге, подейкують, що колишній Держком спрямовував основні відомчі потоки в бік афганців, іноді забуваючи, що існують у нашій країні й інші соціально незахищені верстви населення. А досягнення Національного координаційного центру з адаптації вагомими ніяк не назвеш. Тож, мабуть, і не слід лити сльози через його розформування.

Ліпше добре попрацювати над удосконаленням Держбюджету. І робити це повинні представники всіх владних структур.