Коаліціяда по-польськи

Минулого уїк-енду  Польща очікувала відповіді на вкрай складне запитання: чи зможуть політики вгамувати розбурхані амбіції, або ж держава опиниться на порозі дострокових виборів?

Сценарій останніх видався не надто оптимістичним, зокрема, для партії номер один у Польщі – «Закон і Справедливість», оскільки, за твердженнями соціологів, вона мала б украй мізерні шанси отримати більшість голосів виборців. А отже, формувати наступну коаліцію міг би колишній противник Лєха Качинські, лідер «Громадянської платформи» Дональд Туск.

Голосування про саморозпуск парламенту (вся колотнеча розпочалася після того, як Качинські звільнив міністра аграрної політики, лідера партії «Самооборона» Анджея Лєппера) переносили тричі. Але подейкують, що розпуску парламенту не буде взагалі, оскільки коаліція нарешті домовилася. Таким чином, побивши горшки з лідером «Самооборони», дійсний глава  уряду Ярослав Качинські впродовж останніх трьох тижнів урядової кризи усвідомив, що владна коаліція без скандального та впертого Лєппера дорівнює нулю.

Щодо таких «великих примирень» деякі члени «ЗіС» мають сумніви. «Так, незгоди все ще існують, проте вони не є аж такими значимими, щоб не можна було їх погодити», – заявив на противагу заступник голови «Самооборони» Януш Максимюк. Політик також додав, що «Самооборона» має право проголосувати проти запропонованого бюджету на 2007 рік. Зазначимо, що саме питання бюджету стало тією останньою краплею, котра розсварила польського прем’єра й екс-міністра аграрної політики.

До новоспеченої коаліції, крім «ЗіС», «Самооборони» та Ліги польських родин, також має намір увійти новоутворений «Народний клуб», який налічує у своїх лавах 15 депутатів. Здебільшого це колишні члени «Самооборони». Проте природно, що останні не хочуть бачити у провладній широкій коаліції представників «Народного клубу», адже це, на думку «самооборонців», виглядало б такою собі «винагородою за зраду».

При цьому свої вимоги до прийдешньої коаліції висуває й партія братів Качинськіх «Закон і Справедливість». Ця політична сила не хоче бачити в коаліції депутата від «Самооборони» Ренату Бергер. Нагадаємо, що саме вона стала винуватицею «касетного скандалу» в Польщі.