Порносесія неповнолітніх

За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), майже три  мільйони дітей у світі щорічно стають жертвами сексуального насильства. Останнім часом це страшне лихо досягло кордонів нашої країни і знайшло «прописку» у великих містах, де  зосереджена значна кількість інтернет-ресурсів. Цього року при Міністерстві внутрішніх справ України створено спецвідділ для боротьби з організованою інтернет-злочинністю, де відповідні фахівці відстежують маршрути порноматеріалів та виявляють замовників дитячого порно. Максимальний термін ув’язнення для організаторів  такого бізнесу в Україні становить вісім  років.

Нещодавно в Оболонському районному суді  столиці відбувався судовий процес над організаторами дитячої модельної студії, які використовували дітей для дитячої порнографії. За даними слідчих, ділки задіяли у своїй роботі майже 1500 дітей, розгорнувши мережу порно-студій у трьох містах України  – Києві, Харкові та Сімферополі. Вперше правоохоронні органи вийшли на організаторів злочинного бізнесу і їх затримали.  Як стало відомо з результатів розслідування,  назване агентство процвітало кілька років під вивіскою модельного агентства для дітей від 8 до 16 років. Батьки приводили своїх дітей на кастинг, позаяк їм обіцяли  успішну кар’єру моделі їхніх чад і професійно оформлене портфоліо. З кожною фотосесією одягу на дитині залишалося дедалі менше, а пози, які демонстрували юні леді, – все відвертіші. Дітей і батьків заохочували грошима. За кожну фотосесію їм платили по 20-40 євро. Фото– і відеоматеріали власники агентства мали право використовувати на власний розсуд. Як з’ясувало слідство, ці матеріали вони продавали до Німеччини. У цій справі проходило близько 500 дітей, особи яких вдалося встановити. Переважна більшість батьків відмовилася свідчити, оскільки пікантні зйомки відбувалися у Криму протягом  двох тижнів і, як заявили  батьки, вони вважали, що діти  там оздоровлювались.

Справу відправили в прокуратуру на дорозслідування, оскільки під час судових засідань виявилося чимало додаткових обставин. Ольга Швед, консультант по країнах СНД міжнародної організації «Екрат», яка допомагає жертвам, що потрапили в сферу секс-індустрії, не сподівається, що винних покарають за усією суворістю закону, оскільки батьки знали, за що їхнім дітям платять гроші і тому, як правило,  відмовляються свідчити.  Вона вважає, що така ситуація триватиме доти,  доки в українському законодавстві не буде запроваджено кримінальну відповідальність батьків за використання дітей у порнозйомках.  Чинні закони не передбачають і покарання за накопичення  та зберігання дитячої порнографії.

За словами  заступника начальника Департаменту кримінальної міліції у справах неповнолітніх Міністерства внутрішніх справ України Бориса Шиліна, саме бідність змушує дітей використовувати своє тіло для порнозйомок. За статистичними  та аналітичними даними правоохоронців, у цій категорії найбільше дітей з неблагополучних сімей та сиріт.  Проте навіть діти високоповажних чиновників потерпають від посягань інтернет-злочинців, які виманюють у дітей знімки, листуючись електронною поштою, а потім за допомогою фотомонтажу роблять порносесію. Траплялися навіть випадки, коли  порноділки шантажували батьків  фотографіями їхніх дітей, і вони змушені були звертатися по допомогу  до органів міліції.

Порноіндустрія в країні набирає обертів, вважає Борис Шилін. Лише протягом першого півріччя цього року за легалізацію порнопродукції порушено 319 кримінальних справ. Найбільше, понад півсотні, – у  столиці, яка стає центром української порномережі для педофілів. До четвірки «лідерів» також  входять  Харківська, Запорізька та Одеська області.

Щоб привернути увагу громадськості до проблем дитячої порнографії та торгівлі дітьми, «Міжнародна школа рівних можливостей» започаткувала щорічну всеукраїнську акцію «Не продавайся!». Лариса Колос, представник школи, наголосила, діти, які стикаються з подібними проблемами, не знають, куди звернутися, замикаються в собі, а інколи навіть вдаються до самогубства, побачивши свої фото в Інтернеті.

Старший науковий співробітник Інституту психології Академії педагогічних наук України Олена Плавник розповіла кореспондентові, що  діти з незаможних родин, які страждають від заниженої самооцінки, реалізують себе в порнобізнесі й здобувають таким чином «авторитет»: спробував наркотиків, знявся у порнофільмі – і ти вже «герой». Також  схильними до порнографії стають діти, які потерпіли від сексуальної агресії з боку батьків чи близьких родичів. Деякі з них спостерігають сцени насильства  в сім’ї від дня народження, тому поняття моралі вчинків у них викривлене.

Окрему групу ризику становлять діти високопосадовців і заможних батьків, так звана «золота молодь» України. До участі в порнозйомках їх підштовхує цікавість, а також прагнення  до екстремальних відчуттів. Насправді ж, вважає психолог, участь таких дітей у порнобізнесі є підсвідомою помстою батькам, які намагалися свою любов, підтримку, розуміння замінити матеріальними цінностями.