Каменяр із кованої міді

У селі Пустовіти Миронівського району Київської області відбулося урочисте відкриття і освячення пам’ятника Іванові Франкові. У монумент не було вкладено жодної бюджетної копійки. Гроші зібрали професори, викладачі та студенти Львівського Національного університету імені І.Франка. За підтримки спонсорів виготовили погруддя із кованої міді.

Чому ж саме Пустовіти? На початку 60-х років почалася активна перебудова села, ім’я кремлівського функціонера Калініна, яким названо місцевий колгосп, назавжди зникло із Пустовітів, а натомість з’явилося ім’я Івана Франка. Навіть у залі засідань тодішнього колгоспу не висіли портрети комуністичних вождів, а було й донині стоїть погруддя Каменяра. «Ми – франківці», – говорили і нині говорять пустовітівці. Але на центральному майдані, поміж церквою і будинком культури, до 2000 року стояла статуя вождя жовтневого перевороту. Сесія сільської ради ухвалила рішення звільнити майдан від атеїстів. Тоді ж жителі села одностайно підтримали ідею – спорудити пам’ятник Іванові Франку.

І ось, саме на свято апостола Івана Богослова (на честь якого було побудовано храм у селі Пустовіти) відбулася урочиста церемонія відкриття пам’ятника та нагородження у храмі всіх людей, які посприяли його створенню, вищими нагородами Української православної церкви Київського патріархату. Нагороди вручав місцевий настоятель храму: «…нами править любов, яка є в наших серцях. Інакше ми б зараз не вшановували пам’ять великого свободолюбця Івана Франка». Нагороди отримали ректор Львівського Національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук, відомий львівський архітектор Василь Каменщик, автор – скульптор, народний художник України Іван Самотос, а також заслужений працівник культури України та почесний житель села Пустовіти Сергій Гальченко.

На церемонії відкриття народний депутат України Станіслав Довгий зачитав привітання Віктора Ющенка. Поміж почесних гостей був і внук видатного поета-мислителя Роланд Франко, який подякував усім, хто посприяв відкриттю монумента.

Тетяна ОПАНАСЕНКО