Невизнані герої

Так уже заведено в Україні, що про малозахищені державою верстви населення згадують напередодні визначних дат. Наприклад, перед Покровою – святом українського воїнства та днем заснування Української Повстанської армії – нагадали про себе й свої проблеми ветерани цієї організації.

Хоч як прикро це звучить, але навіть на шістнадцятому році незалежності в Україні не дуже багато знають про діяльність національних героїв. Звісно, інформації про УПА стало більше, аніж за часів СРСР, але ще й досі у свідомості багатьох людей сидить створений радянською владою негативний образ бандитів-бандерівців, які буцімто допомагали фашистським загарбникам. Ветеранам, звісно, образливо слухати такі звинувачення на їхню адресу.
– Мені боляче, коли я чую, як Симоненко, Саламатін, інші комуністи говорять, що ми були німецькими колаборантами, – обурюється голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський. – Адже Степан Бандера сидів у німецькому концтаборі.

Уже й влада змінилася кілька разів, а борці за свободу України досі не дочекалися визнання, хоча вони прагнуть не так вже й багато. Пан Володимирський зауважив, що вояків УПА варто оголосити учасниками Другої світової війни, які боролися за незалежність України.

Примирення з ветеранами Радянської армії, схоже, нині не на часі. Адже понад півстоліття тому особисто активісти ОУН із солдатами СРСР не сварилися. Вони воювали з радянською системою, а не окремими людьми. Та й нині конфлікти трапляються лише з прокомуністично настроєними представниками організації Івана Герасимова. Адже ті й досі прагнуть повернути радянську владу та прохолодно ставляться до української держави. А із Всеукраїнським об’єднанням ветеранів Ігоря Юхновського бійці ОУН-УПА вже давно співпрацюють, навіть спільні акції проводять.

Звичайно, навряд чи можна очікувати, що Верховна Рада проголосує за визнання ветеранів визвольної боротьби. Як зауважив із сумом голова Конгресу українських націоналістів Олексій Івченко, поки що ми не маємо української України. Більшість, мабуть, точно не підтримає цей крок. Хоча Віктор Янукович під час першого свого прем’єрства обіцяв надати воякам УПА відповідний статус. Нині, либонь, забув про це, навіть, незважаючи на те, що такий пункт є навіть в Універсалі національної єдності. Тому тепер усе в руках  президента: Віктор Ющенко і без парламентського рішення може своїм указом визнати борців за незалежність.

Тим часом у шести західних областях місцеві ради вже давно попіклувалися про героїв. І саме в цих регіонах на Покрову будуть чи не найбільші урочистості. Звісно, і в Києві відбудеться урочистий молебень на Майдані. Але в столиці масштабні святкування плануються на 2007 рік, коли відзначатимуть 65-ту річницю УПА. Ветерани цієї організації сподіваються, що хоч до того часу держава їх визнає.