На Прирічній – перша перемога

29 серпня наша газета у матеріалі «Затяжна війна на Прирічній» розповідала про те, як мешканці двох будинків на Оболоні борються проти зведення ТОВ «Будівельна компанія «Кроун» 24-поверхівки у їхньому дворі на дитячому та спортивному майданчиках. Днями оболонці здобули першу перемогу – прокуратура Києва опротестувала рішення Київради від 15 липня 2004 року, яким і було надано дозвіл будівельній компанії із Дніпропетровська звести тут багатоповерхівку.

Протест ще мають розглянути депутати міськради на найближчому пленарному засіданні, яке намічено на 24 жовтня.  «На цьому наполягає і Оболонська районна держадміністрація, яка провела там громадські слухання», – прокоментував для ЗМІ цю новину заступник Київського міського голови – секретар Київради Олесь Довгий. Він також  наголосив, що споруджувати 24-поверхову висотку з 18-метровим підземним паркінгом на тому місці і незаконно, і небезпечно.

Прокуратура наводить цілу низку доказів того, що рішення Київради суперечить чинному законодавству. А жителі мікрорайону звертаються до мерії, у ЗМІ, бо у  будинку №19 в, поряд із будмайданчиком, де в одній із квартир у грудні минулого року стався вибух газу, вже почали тріскатися стіни, які можуть обвалитися, коли будівельники розпочнуть рити котлован.

«Влітку, коли компанія «Кроун» разом з «Укрінвестбудом» спорудила довкола майданчика залізний паркан і спробувала ввести туди техніку й приступити до робіт, на Прирічній, 19, розпочалась справжня баталія, – нагадує Олесь Довгий. – На місце зіткнення виїжджали районна міліція, спецпідрозділ «Беркут», представники місцевої влади, журналісти… Лідери Оболонського опору лягали під трактор. А якісь невідомі особи, щоб не випускати протестуючих мешканців на двір, блокували палицями та контейнерами для сміття вхідні двері до всіх під’їздів бунтівного будинку».

Віриться, що мешканці будинків №19 і 19в невдовзі святкуватимуть повну перемогу, адже нинішній Київський міський голова Леонід Черновецький захищав інтереси жителів Прирічної ще на посаді народного депутата України попереднього скликання. Хотілося б тільки, аби дорослі й небідні дяді із  ТОВ «Кроун» не забули повернути дітлахам гірки, гойдалки та інші атрибути для дитячих забав, які вони встигли безжально позрізати та знівечити.