Допоможуть обрати професію

Київський міський центр зайнятості провів загальноміський профорієнтаційний захід «Працевлаштування. Крок за кроком». Його мета – інформування учнів випускних класів столичних шкіл, їхніх батьків, шкільних психологів, педагогів та широкий загал про послуги служби зайнятості щодо профорієнтації, навчання, працевлаштування, ознайомлення з особливостями ринку праці Києва. Молодь мала нагоду поспілкуватися з представниками підприємств та досвідченими працівниками.

Захід викликав багато позитивних відгуків. На адресу директора Київського міського центру зайнятості та директорів районних центрів зайнятості надійшло понад 100 письмових відгуків зі словами подяки за організацію та високий рівень проведення акції. Захід відвідали близько 10 тисяч учнів із 157 загальноосвітніх навчальних закладів з усіх  без винятку районів міста.

Наймасовіше були представлені школи Дарницького, Деснянського, Дніпровського, Оболонського, Подільського районів.

До Центру надходять листи від педагогічних колективів з проханням провести профорієнтаційні уроки з учнями випускних класів. Із початку року вже проведено понад 300 консультацій в 9 – 11-х класах шкіл міста, якими охоплено майже 19 тис. учнів. Їх ознайомлено з професіями, які мають попит на ринку праці. А загалом цього року фахівці Центру вже надали 22,5 тисячі послуг випускникам загальноосвітніх навчальних закладів.

Окремий акцент в Київському центрі зайнятості роблять на популяризацію робітничих професій. З цією метою розробляються  інформаційні буклети. Вже розроблено 20 буклетів, які ознайомлюють з такими професіями, як садівник, манікюрниця, стропальник, озеленювач, верстатник широкого профілю, електрозварник та ін.

Працівники Київського міського центру зайнятості розробили типовий сценарій проведення Днів профорієнтації в районних центрах зайнятості. Крім того, підготовлено 5 ділових профорієнтаційних ігор. Адаптована та впроваджується в роботу з учнівською молоддю сучасна методика професійного самовизначення «Вибір». Розроблено графік та тематика щомісячного навчання спеціалістів РЦЗ з метою підвищення їхньої фахової майстерності.

На базі відділу профорієнтації міського центру зайнятості знято 32 телевізійні програми «Працевлаштування. Крок за кроком», «Вісник роботодавця».
Розроблено та проводяться семінари для цільової аудиторії. Наприклад, семінари «Вдалий старт» розраховані на молодь, яка не має досвіду роботи, випускників навчальних закладів, студентів-заочників, молодих безробітних, які отримали освіту за сприяння служби зайнятості. Семінари «Адаптація до нового робочого місця» призначені для безробітних, які пройшли перекваліфікацію в службі зайнятості, та для тих, хто має тривалу перерву в трудовій діяльності.

Таким чином фахівці Київського міського центру зайнятості мають на меті охопити всі верстви населення, які потребують допомоги у працевлаштуванні. Саме тут люди можуть отримати достовірну інформацію про будь-яку спеціальність і що дуже важливо – можливість отримати освіту і  за бажанням перекваліфікуватися.